Wednesday 11 March 2009

11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ξεκινάει μεθαύριο Παρασκευή 13 Μαρτίου το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες αίθουσες κινηματογράφων της Θεσσαλονίκης μέχρι την επόμενη Κυριακή 22 του μηνός.

Η ενδέκατη διοργάνωση του θεσμού αυτού τυχαίνει πολύ λιγότερης διαφήμισης και προώθησης, τόσο σε σχέση με τα προηγούμενα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, πόσο μάλλον με τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στα οποία πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας για περίπου ένα μήνα κάθε φθινόπωρο.

Οι αίθουσες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι προβολές είναι: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, αίθουσα στο ΙΕΚ ακμή. Εδώ θα βρείτε τον Χάρτη για τις αίθουσες.

Για να προμηθευτείτε εισητήρια, υπάρχουν τέσσερα ταμεία: ένα στο Ολύμπιον, ένα στην Αποθήκη 1, ένα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ένα στο Ιντσιτούτο Γκαίτε. Κάθε ταμείο εκδίδει εισιτήρια μόνο για τις αίθουσες του χώρου στον οποίο στεγάζεται. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4€. Τα μέλη-κάτοχοι CINEKAΡΤΑ F, οι προσκεκλημένοι και οι κάτοχοι προσκλήσεων έχουν δωρεάν είσοδο. Δωρεάν είσοδο έχουν και οι φοιτητές, καθώς και οι κάτοχοι Καρτών Πολιτισμού έως και την προβολή των 16:00 σε όλες τις αίθουσες.

Ακολουθούν μερικές σκέψεις για τα ντοκιμαντέρ.
Οι ταινίες τεκμηρίωσης, όπως συνηθίζεται τα ντοκιμαντέρ να αποκαλούνται από τους "Έλληνες", τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν μια συνεχή αύξηση ενδιαφέροντος, για το οποίο, προσωπικά, θεωρώ πως ευθύνονται τα κοινωνικά προβλήματα που κυριαρχούν ανά την υφήλιο. Έτσι, ο μέσος άνθρωπος αποφασίζει τις ώρες που θα διέθετε σε μια χαζοκωμωδία να τις διαθέσει στο να ακούσει τεκμηριωμένες και σοβαρές απόψεις για τα θέματα που τον απασχολούν. Άλλωστε, σε αντίθεση με το παρελθόν οι περισσότεροι μπορούν να φέρουν ένα ντοκιμαντέρ ,στο μυαλό τους, που παρακολούθησαν και τους έκανε εντύπωση. Με λίγα λόγια, ταινίες όπως το zeitgeist, το sicko και άλλες γνωστές, είναι τώρα πιο επίκαιρες από ποτέ.

Αισθανόμενοι αυτόν τον παλμό της κοινωνίας και στηριζόμενοι στην προσπάθειά τους να αναδείξουν αυτά που τα Μ.Μ.Ε. αποκρύπτουν, οι διοργανωτές του 11ο ΦΝΘ, φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό με τις ταινίες, προκαλώντας το σε διάλογο, όπως αναφέρουν στο δελτίο τύπου.

Γεγονός είναι, ότι η πόλη μας δεν έχει συχνά την ευκαιρία, να ζει τέτοια γεγονότα πολιτισμού που άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν καθιερώσει. Μακάρι οι Θεσσαλονικείς να το αγκαλιάσουν και να αποδείξουν ότι είμαστε...πολύ μπροστά!

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα των προβολών σε pdf.

No comments: