Saturday 9 May 2009

Velvet Bus --> live report!

Μία πολύ καλή πρωτοβουλία ανάδειξης της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής, ονόματι Velvet Bus, συνεχίζεται και φέτος με περιοδεία σε όλη την χώρα! Η πρωτοβουλία ανήκει κυρίως στο μουσικό περιοδικό Velvet Magazine, το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε εδώ στα βόρεια, και από κει και πέρα στηρίζεται από σημαντικούς χορηγούς, όπως φυσικά από τις indie εγχώριες bands και τον κόσμο της εν λόγω σκηνής! Από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαϊου το μουσικό λεωφορείο σταθμεύει σε 12 πόλεις της Ελλάδας με τους Callas, Berlin Brides, Le Page, Exposed by Observers να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στα live. Αυτό διαπιστώσαμε άλλωστε την περασμένη Κυριακή στο New York live bar, here in Thessaloniki!

Πρώτοι βγήκαν οι Exposed by Observers on stage, τους οποίους προσωπικά δεν πολυπρόλαβα, όμως άκουσα τα καλύτερα για τους rasmio, evilplaymobils και strato, που αποτελούν την μπάντα και κινούνται σε electro-punk ρυθμούς περισσότερο. Νομίζω μόλις κυκλοφόρησαν τα παιδιά και το πρώτο τους EP, Secondhand Youth, μέσα στον Απρίλιο. Αnywayz, next time θα τους προλάβω σίγουρα! Μ' αρέσει πολύ το Almost Celebrities από τα τραγούδια τους, έχει αρκετά βρώμικα φωνητικά ;-)

Next on stage come Le Page, οι αγαπημένοι μας Τοny και Τerpsichore, αλλά αυτήν την φορά full band, δηλαδή μαζί με τους Nick και Zisis. Εμφανίστηκαν ακόμη καλύτεροι από την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη, και ήταν το καλύτερο live τους από τα 3 που έχω δει. Σαφώς και δεν περιμένεις από τους Le Page να τα σπάσουν ή να σε κάνουν να χοροπηδάς, ωστόσο έχουν την ικανότητα να σε παρασύρουν με την indie/folk μουσική τους, τους κατιτίς pop στίχους, τα πολλά όργανα που χρησιμοποιούν επί σκηνής, την όμορφη παρουσία τους, σε ένα μαγεμένο μουσικό ταξίδι. Τα τραγούδια τους προσωπικά μ' αρέσουν άπειρα, ιδίως τα Bubble Bubble(το επιλέξαμε και σε ένα airplay του σταθμού μας), Talking to Plants(που έγραψε ο Τοny για το αγαπημένο του φυτό όπως ανέφερε στο live, και στο οποίο συμμετέχει ο Barry Louis Polisar), και Luna Land. Κάποια από τα tracks τους λοιπόν, τα έπαιξαν αρκετά διαφοροποιημένα από την version που υπάρχει στο EP τους προκειμένου να ταιριάζουν περισσότερο στο κλίμα και του υπόλοιπου velvet bus, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει στα προηγούμενα live των Le Page που παρακολούθησα. Καλά κάνανε, αλλά θέλουμε κάποια φορά να τους δούμε σε έναν διαφορετικό χώρο, ίσως ανοιχτό και σε φάση άραγμα, όπως είπε κι ο Nick! Λιώσιμο κι ωραίες ταξιδιάρικες μελωδίες...

Τους Le Page διαδέχτηκαν στην σκηνή οι εμπνευστές του μουσικού λεωφορείου, τα αδέρφια Άρης και Λάκης Ιωνάς, που αποτελούν φυσικά τους The Callas παρέα με 2 girls, που έρχονται κατευθείαν από τα 70's και εμπνέονται σίγουρα από την κουλτούρα που εξέφρασαν οι Sonic Youth. Αυτή η επιρροή των Sonic Youth, υπάρχει βέβαια και στον ήχο της μπάντας, για τον οποίο ευθύνονται αποκλειστικά οι Ionas bros, καθότι τα κορίτσια είναι απλά στα φωνητικά. New wave βγαλμένο από 20-30 χρόνια πριν, indie rock και post punk, κάπου εκεί κινούνται οι Calla, τους οποίους βλέπω live για πρώτη φορά και γούσταρα πολύ να πω την αλήθεια! Είναι αξιόλογοι σίγουρα, ούτως ή άλλως υπάρχουν χρόνια τα 2 αδέρφια στον καλλιτεχνικό χώρο της Ελλάδας, ενώ προσπαθούν να αναδειχθούν και στο εξωτερικό, με διεθνείς εκθέσεις και συναυλίες σε διάφορες πόλεις. Έτσι, μετά το velvet bus θα δώσουν συναυλίες σε Βrighton, London, Madrid, Barcelona, Berlin!!! Tους ευχόμαστε καλή επιτυχία τόσο στα live όσο και στην κυκλοφορία του 2ου τους album που βγήκε πριν λίγες ημέρες.

Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα της βραδιάς με τις Berlin Brides αναμφισβήτητα να τα σπάνε! Ο κόσμος που υπήρχε στο ΝΥ εκείνη την ώρα στο σύνολό του χόρευε έξαλλα στους electro punk και pop ρυθμούς των 3 powerpop κοριτσιών από την Αθήνα. Μας άρεσαν πολύ και διαπιστώσαμε ότι δίκαια θεωρούνται ανάμεσα στις καλύτερες greek indie bands τα τελευταία χρόνια. Οι Νατάσσα, Μαριλένα, Έλενα αποτελούν τις BB για κάτι μόλις παραπάνω από έναν χρόνο, με την τελευταία να κάνει join στο group πριν από 15 μήνες. Παρόλα αυτά έδωσαν συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, συμμετείχαν σε festival, έκαναν openening στους Cocorosie, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους αρχές Ιουνίου για συναυλία στο London, ενώ ηχογραφούν και το πολυαναμενόμενο album τους!

Γενικά η βραδιά ήταν μια τέλεια indie βραδιά, ένα μπράβο και στο Νew York live bar για την τιμή που την κράτησε στα 10 eu μαζί με ποτό, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που ήταν ακριβότερα. Τέτοιες προσπάθειες σαν το Velvet Βus, πέρα από το ότι είναι γαμάτες και πρωτότυπες αξίζουν ακόμη περισσότερης στήριξης για να δυναμώσουν και να βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο! Θα περιμένουμε και του χρόνου λοιπόν, το μουσικό λεωφορείο να κάνει στάση και πάλι στην πόλη μας :-)

2 comments:

Anonymous said...

gamato ar8raki =)

One Man Show said...

se ligo kairo to EP ton exposed :D tora einai typografeio...