Monday 8 June 2009

Ευχαριστούμε Που Ενοχλείτε!

γιατί τα πάρκα της πόλης είναι πολύ λίγα για να μένουν σιωπηλά…

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη η πιο ενοχλητική γιορτή δρόμου! Η ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς ανατρεπτική και ζωντανή έκφραση των νέων και η αγάπη για την προστασία των λιγοστών πάρκων της Θεσσαλονίκης ενέπνευσαν τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Παιδιά Εν Δράσει" σε μια σειρά δράσεων που αφορούν τις τέχνες και τους δημόσιους χώρους της πόλης.

Το Φεστιβάλ «Ευχαριστούμε που ενοχλείτε» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και στην πλατεία Ναβαρίνου το 2006 έπειτα από το πετυχημένο και επαναστατικό ξεκίνημα στους δρόμους της Γαλλίας που απέσυρε το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις των νέων που ήταν τότε στο προσκήνιο. Ακολούθησε το δεύτερο και στην ίδια πλατεία το 2007, με αποκορύφωμα το 2ήμερο φεστιβάλ που στήθηκε στο Πάρκο του Ξαρχάκου το Μάιου του 2008, με συμμετοχή 140 καλλιτεχνών και πάνω από 3500 επισκέπτες.

Το φεστιβάλ επανέρχεται δυνατότερο από ποτέ στην Θεσσαλονίκη στις 13 & 14 Ιουνίου στο πάρκο του Ξαρχάκου (απέναντι από τον λευκό Πύργο). Μουσικά συγκροτήματα, δια-δράσεις με μαριονέτες, video προβολές, performances, εκθέσεις φωτογραφίας, χορός, θέατρο δρόμου, τσίρκο, graffiti, επιδείξεις skate & bmx, capoeira, κέφι, φαντασία, δημιουργία, επικοινωνία…

Όσον αφορά στη μουσική όσοι παρεβρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να γεμίσουν τα αυτιά τους από ήχους των: Ζακ Στεφάνου, Paranaue, 63 High, Zoltan Tribe, Bubliatska, Atary, Cris Primo και Mentiro.

Και εδώ από το βήμα του paranoise που τον τελευταίο χρόνο στηρίζει και δημιουργεί προσπάθειες για πραγματικό πολιτισμό με διάφορες εκθέσεις και events, δε θα μπορούσα να μην πω ότι γουστάρω αυτό που θα γίνει στο πάρκο Ξαρχάκου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Δρόμοι, Πλατείες, Πεζοδρόμια, Στρατόπεδα, Πάρκα, Εγκαταλελειμμένα Κτίρια ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ. Οι νέοι της πόλης συναντιούνται, συζητούν και οραματίζονται, μια πόλη φιλόξενη και ζωηρή, γειτονιές ζωντανές και δημιουργικές, κατοίκους ασυμβίβαστους και τολμηρούς…
η πόλη μας ανήκει
Λίγα λόγια για τους Kids in Action:
Στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε το 2003 η ομάδα νέων "Παιδιά εν δράση". Μέσω κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Ε.Ε. και με την τρέλα γύρω από οτιδήποτε informal-μη τυποποιημένο μπορεί να δημιουργηθεί σε μία πόλη, αρχικά ήταν "ψυχαγωγοί-εμψυχωτές" για παιδιά. Σιγά σιγά έλαβαν και άλλες δράσεις με πιο γνωστή τη διοργάνωση του φεστιβάλ "Ευχαριστούμε που Ενοχλείτε". Τέλος, πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών στην οποία μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει αλλά και να βρει μέσω αυτής πολλά σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές οργανώσεις τα προγράμματα νέων κτλ.

No comments: