Thursday 24 September 2009

Live report από το Reworks2009!

Έστω και με κάποια καθυστέρηση παρουσιάζουμε το live report του φετινού Reworks festival όπως εμείς το είδαμε!

Nik:
Το Reworks Festival αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά events στην πόλη της Θεσσαλονίκης και μάλιστα υπάγεται στα Δημήτρια που γίνονται κάθε Σεπτέμβρη στην πόλη μας. Η ομάδα της NON είναι μια έμπειρη ομάδα που έχει δείξει πολύ καλές δουλειές τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά το Reworks 2009 μου άφησε αντιφατικά συναισθήματα και αυτό θα το αιτιολογήσω με το παρακάτω παραλήρημα μου...

Την πρώτη μέρα περίπου 5000 άτομα επισκέφτηκαν την Βίλκα και λογικό αφού ο Parov Stelar στην θεσσαλονίκη είναι ο πλέον αγαπητός από την μεγαλύτερη μερίδα του κοινού. Μια ωραία συνταγή που δύσκολο να αποτύχει. Το γεγονός βεβαια ότι ήταν για πολλοστή φορά η ίδια και χωρίς παραλλαγές με ώθησε στο μπαρ για μια μπυρίτσα. Προς το τέλος του live η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους του fest ήταν ίσως μια παράτολμη σκέψη για εκείνη την ώρα. Κόσμος στοιβαγμένος ο ένας πάνω στον άλλον να περιμένει να μπει μέσα με πορτιέριδες που να ''τα ακούν'' όλο το βραδυ. Παράπονα και εντάσεις ήταν φαινόμενα που τα έβλεπες σχεδόν σε όλη την διάρκεια της βραδιάς. Λογικό από την μια να μην αφήνεις τον κόσμο να μπει όταν ο χώρος είναι γεμάτος αλλά αυτή η λογική δεν συμβαδίζει με την έννοια του festival όπου ο κόσμος έρχεται να διασκεδάσει και να ακούσει μουσικές. Λάθος χώρος λάθος αντιμετωπίση? Το μόνο σίγουρο είναι ότι την απάντηση δεν μπορώ να την δώσω εγώ. Το υπόλοιπο βραδυ κύλησε κάπως έτσι ενώ κατά τις 6, εκεί όπου ο Sven Svath έκλεινε το σετ του, εγώ αποχώρησα αφήνοντας τους εταίρους Paranoisers Chris και Margasv να παρτάρουν μέχρι να ξημερώσει.

Δεύτερη μέρα: Μια μεγάλη παραγωγή σαν αυτή του Reworks δεν νοείται να μη έχει προβλέψει τι θα γίνει σε περίπτωση βροχής. Τα ψιλοβρόχια του προηγουμενου Σκ είχαν σαν αποτέλεσμα οι Cayetano Soundsystem και το Showcase του Paranoise να κοπούν... Χωρίς πολλά πολλά η απάντηση ήταν:''Παιδιά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα". Δεν πειράζει.. ο Harry και o Chris ήταν εκεί και εκπροσώπησαν το σταθμό δείχνοντας καθαρό επαγγελματισμό και παίζοντας μουσικάρες(αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει) ενώ διπλα τους ξέστηναν τις τέντες, τα ηχεία, τα καλώδια κλπ κλπ...Απτόητοι συνέχισαν μέχρις τις 22+.

Περίεργο μου φάνηκε ότι την δεύτερη μέρα τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά από άποψη κόσμου. Ο αναμενόμενος συνωστισμός έγινε στους Stereo MC's όπου για ένα δίωρο σχεδόν ήταν πάνω στην σκηνή παίζοντας πολλές από τις επιτυχίες τους με καλύτερο ήχο αυτήν φορά, ενώ ο κόσμος ανταποκρινόταν στα χορευτικά καλέσματα του Rob Birch σε όλη την διαρκεία του live. Στην συνεχεια ο Daedalus, μια από τις πιο εκκεντρικές performance του fest μας κράτησε με τα μάτια κολλημένα στο monome του οποίου η ακριβής λειτουργία δεν αποκρυπτογραφήθηκε από κανέναν εκείνο το βράδυ! Με φοβερή σκηνική παρουσία ήταν on stage για μια ώρα και τριάντα λεπτά και μετά ακολούθησε ο Dj Booker παρέα με τον Kill madonna...αλλά μια σκασιά στον Dj Mehdi της Ed Banger έπρεπε να γίνει πριν σβήσουμε παρέα με Booker/KMDNa. Δυστυχώς ο Mehdi με απογοήτευσε στα πλαίσια του ότι δεν περίμενα να κινηθεί σε μουσικά μονοπάτια που δεν είναι του γούστου μου(το promo set που παίχτηκε από τον Paranoise τα έσπαγε!). Ο κόσμος όμως inside Deca διασκέδαζε με την ψυχή του και για όση ώρα ο Mehdi έπαιζε μουσική η ατμόσφαιρα στο Reworks Club ήταν κάτι παραπάνω απο ηλεκτρισμένη. Η ζέστη όμως ήταν αφόρητη και για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσα να τον ακούσω μέρχι το τέλος.

Στο Atrium εν τω μεταξύ Booker και KillMadonna σε drum'n'bass ρυθμούς και για τρεις ώρες ασταμάτητα ξεσήκωναν το κοινό το οποίο δεν σταματούσε να χτυπιέται(margasv). Το set τελείωσε κατά τις 5 κι εμείς έπρεπε να μαζέψουμε τα κορμιά μας και σιγά σιγά να αποχωρήσουμε. Νομίζω έγινε μια απόπειρα για Hell αλλά κάπου στην πορεία ξεχάστηκε.. Δυστυχώς δεν κατάφερα να ακούσω τον Ντέιβιντ που πραγματικά ήθελα πολύ, ελπίζω όμως να τον δούμε ξανά στην Θεσσαλονίκη. Θά 'θελα να κλείσω με το μικρότερο stage του fest, αυτό της Red Bull, που φιλοξένησε αρκετά αξιόλογα ελληνικά ονόματα, αλλά πραγματικά ο κακός ήχος της πρώτης μέρας και το χύμα στήσιμο του stage κατά την γνώμη μου έκαψε τα sets. Για τις τέσσερεις ακυρώσεις τι να πω..αρρώστησαν οι καλλιτέχνες τι να κάνουμε! Αυτά από μένα για το Reworks 2009. Όσοι πήγατε ελπίζω να περάσατε super, να διασκεδάσατε με την ψυχή σας και να αφήσατε τις γκρίνιες για εμάς (χεχε..!).

Μargasv:
Το Reworks έχει γίνει θεσμός στην πόλη τα τελευταία χρόνια και πολλοί ανυπομονούν για το φεστιβάλ καιρό πριν. Έτσι και φέτος πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τους χώρους της Βίλκα τις 2 ημέρες του fest, ενώ απότι μάθαμε περισσότερο από διπλάσιοι ήταν οι επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δείχνει την ανοδική πορεία του φεστιβάλ! Βέβαια παρουσιάστηκαν κάποια σημαντικά προβλήματα και λόγω της βροχής, κυρίως την πρώτη μέρα, για παράδειγμα αλλαγή χώρου του Lab(!), τα οποία καλό θα ήταν να αποφευχθούν την επόμενη χρονιά. Οι ακυρώσεις επίσης ορισμένων εκ των σπουδαιότερων συμμετεχόντων στο φετινό Reworks απογοήτευσε κάποιους. Να περάσουμε όμως στο μουσικό κομμάτι του 2ημέρου και στις παρουσίες του 6ου καλύτερου fest στον κόσμο για τον Σεπτέμβριο.

Την πρώτη ημέρα αναμφίβολα το μεγάλο μπαμ έγινε στους γνώριμους στο ελληνικό κοινό Parov Stelar Band. Προηγουμένως o Cayetano με την μπάντα του ξεκίνησαν το εξωτερικό stage, Atrium, αλλά στα 25λεπτά η βροχή τους σταμάτησε, καθώς υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος, μιας και δεν υπήρχε σκέπαστρο στο stage. Aργότερα κι αφού η βροχή σταμάτησε έγινε πραγματικά το αδιαχώρητο για μιάμιση ώρα στο Atrium, με τον κόσμο να συμμετέχει αρκετά στο live των Parov Stelar αποδεικνύοντας και πάλι ότι ψήνονται πολύ για την μουσική του Αυστριακού. Άρτιοι μουσικά οι πολυπληθείς Parov Stelar Band συνδίασαν και πάλι newjazz, funk, swing και soul με ηλεκτρονικούς ήχους και ξεσήκωσαν το κοινό! Aν και καταλάβαινες ότι αυτή θα είναι η top στιγμή του festival από άποψη κοινού, προσωπικά δεν με κρατάει και πολύ αυτή η φάση, οπότε και αναζήτησα αλλού την συνέχεια της βραδιάς.

Στο Lab ακούσαμε όμορφα set από τους dj της Red Bull Aino, Maricha, Lowjac, αλλά και Tsiridis, ο οποίος μάλιστα έπαιξε 3 ώρες, ως τις 7, επιλέγοντας dubstep κυρίως ήχους. Προηγουμένως δεν είδα δυστυχώς Μartinez Bros, αν και βέβαια ήρθε ο ένας εκ των 2, αλλά και Dennis Ferrer που δεν ήρθε επικαλούμενος λόγους υγείας. Είδα όμως έναν επίσης γνώριμο στο κοινό της πόλης, τον Γερμανό Sven Vath της μεγάλης Cocoon να τα σπάει στο Reworks Club. Μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες o γερασμένος μεν Sven ξεσήκωνε τον κόσμο κι αποθεωνόταν για τoυς techno ήχους του set του. Αυτά κυρίως από την πρώτη μέρα, η οποία θα μπορούσε να 'ναι και καλύτερη μουσικά.

Το Σάββατο τώρα, τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα τουλάχιστον για εμάς του Paranoise. Το Atrium άργησε αρκετά να ετοιμαστεί κι έτσι τα Chromata μεταφέρθηκαν indoor με αποτέλεσμα πρώτο σετ να είναι αυτώ των Paranoise DJ's. Chris και Harry παρουσίασαν ένα set κινούμενο σε abstract, hiphop, instrumental περισσότερο και λίγο dubstep, γιατί αυτό σχεδόν απαγορέφθη καθότι οι διοργανωτές απαίτησαν μικρότερη διάρκεια του set για να είναι οκ τα χρονικά περιθώρια... What to say..! Πάντως πολλοί βρέθηκαν στο Atrium και ζεστάθηκαν για την συνέχεια της βραδιάς σίγουρα! Έπειτα oι Mary's Flower Superhead χόρεψαν τον αρκετό κόσμο που είχε μαζευτεί στο Αtrium στους indie/punk ρυθμούς τους, ενώ στην συνέχεια οι Stereo MC's κέντρισαν δικαιολογημένα τα βλέμματα όλων όσων ήταν στο festival. Στις σχεδόν 2 ώρες που έπαιξαν δικαιολόγησαν κάθε προσδοκία και ο κόσμος τους απόλαυσε. Έπειτα, λόγω της απουσίας του Beardyman, o Daedelus πήρε σειρά στο ίδιο stage. Ήταν φυσικά εκκεντρικός και ξεχωριστός, χόρεψε και το διασκέδασε κι ο ίδιος παίζοντας με το ιδιαίτερο monome και έκανε τον κόσμο να τον ακολουθήσει στις μουσικές που συνδίασε στο set του, καθώς έπαιξε τα πάντα! Αργότερα DJ Booker και Killmadonna για δυόμιση ώρες παρουσίασαν ένα set για πολύ χτύπημα και έντονους ρυθμούς, κυρίως drum'n'bass, κάνοντάς με να μην φεύγω από το Atrium!

Aπό τα υπόλοιπα είδα λίγο Nuff, γιατί σταμάτησε το σετ του λόγω προβλήματος του μείκτη(!), ενώ και λίγο Filastine, που είχε συγκεντρώσει αρκετό κόσμο στο Lab. To Air Stage γενικά δεν το πολυακούμπησα τις 2 μέρες, ωστόσο είδα για 20-25 λεπτά τον Huntemann, o οποίος υποχρέωσε πολλούς σε χορό με τις techno επιλογές του στο γεμάτο Αir. Ακόμη μετα τις 2.30 μπαινόβγαινα και στο Club, όπου ήταν 3 μεγάλα ονόματα για το κλείσιμο του festival. Dj Mehdi από την γαλλική Ed Banger, Dj Hell από την Ιnternational Deejay Gigolos, και Ison από την ΝΟΝ, ο οποίος έκλεισε όπως κάθε χρόνο το Reworks το πρωί της Κυριακής. Ευκόλως εννοούμενο ότι όσοι ήταν στο Club, χόρευαν και διασκάδεζαν σε αυτά τα 3 set, φαντάζομαι και νωρίτερα στον Ντέιβιντ, τον οποίο δεν προλάβαμε. Αυτά από μένα για το φετινό Reworks, θετικά συναισθήματα για αυτό που άφησε στο μυαλό μου με κάποια αρνητικά στοιχεία για την έλλειψη οργάνωσης που παρουσιάστηκε κάποιες φορές στο festival. Θα περιμένουμε ακόμη καλύτερο fest του χρόνου!

No comments: