Friday 13 November 2009

why cinema now? 50ό φεστιβάλ κινηματοφράφου.

Στις 13 Νοεμβρίου ξεκινά για φέτος το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Στρογγυλό νούμερο, επέτειος για τα τόσα χρόνια! Λίγο γενικά λοιπόν :
στο διαγωνιστικό τμήμα θα δούμε μια διεθνή πρεμιέρα, οχτώ ευρωπαϊκές και δύο παγκόσμιες. Η Ελλάδα συμμετέχει με 2 ταινίες, το "Μικρές Εξεγέρσεις" του Κυριάκου Κατζουράκη και το "Χορεύοντας στον Πάγο" του Σταύρου Ιωάννου. Επίσης θα προβληθεί με αφορμή τα γενέθλια του φεστιβάλ η πρώτη ταινία που βραβεύτηκε στην εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, το ποτάμι, του Νίκου Κούνδουρου.

Στο μεταξύ αφιερώματα θα γίνουν για 2 μεγάλους κυρίους του σινεμά. Ένας ο Γερμανός Werner Herzog. Τον έχουν χαρακτηρίσει ως εκπρόσωπο του new wave, τον έχουν κριτικάρει πολύ όπως όλα τα καλά παιδιά του σινεμά, και εν πάση περιπτώσει για να μην αφήσουμε καμιά ταμπέλα να μπει, και δε το θέλουμε, έχει δουλέψει πολύ και με πολλά είδη, κυρίως ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους. Και ο άλλος κύριος είναι ο Jeremy Thomas, παραγωγός του "The dreamers", για όσους θυμούνται και του "Naked Lunch" που είναι super δείγμα για τις διαθέσεις του! Αυτός λοιπόν κέρδισε το 2006 βραβείο για την εξέχουσα Ευρωπαϊκή συμμετοχή του στην παγκόσμια φιλμογραφία. Μεγάλη φιλμογραφία, για να 'μαστε και ειλικρινείς!
Παράλληλα με τις προβολές θα τρέχουν διάφορα events στην πόλη όπως εκθέσεις, parties και άλλα, στα οποία θα παρευρεθούμε (σε όσα περισσότερα αντέξουμε) και θα σας μεταφέρουμε την εικόνα του φεστιβάλ γενικότερα.


Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε. Γιατί κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ξεμυτίζουν στις αίθουσες.
Αυτά που δε θα δούμε είναι τα live, αγαπητέ μου αναγνώστη! Που πήγανε τα live οεο? Φέτος δεν έχει τέτοια, φαίνεται αποφάσισαν ότι δεν πάει τζάμπα και βερεσέ και άσκησαν veto. Μόνο με πρόσκληση αποφάνθηκαν. Και οργάνωσαν και κάποιες μικρο-συναυλίες εδώ κι εκεί. Αν με ρωτάς, εγώ απογοητεύτηκα.

Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθεύεστε από το Ολύμπιον και από το Λιμάνι, η είσοδος σε όλες τις προβολές κοστίζει 7 e, ενώ οι φοιτητές μπορούν μέχρι τις 13.00 (στο Λιμάνι και μέχρι τις 15.00 στο Ολύμπιον), να παρακολουθήσουν όποια/όσες ταινίες θέλουν δωρεάν.
Επιπλέον, από την ημέρα έναρξης και για όλη τη βδομάδα του φεστιβάλ, ο Paranoise, θα μοιράσει μπόλικες προσκλήσεις (κυρίως μέσα από μίνι-διαγωνισμούς) για τις προβολές του Φεστιβάλ! Οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε συντονισμένοι...

Α ναι, κάτι τελευταίο. Why cinema now? Είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ.
Οι διοργανωτές προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους με μοντέρνες προσεγγίσεις νεανικού κοινού (διάφορα street acts κ.α.), οι Έλληνες σκηνοθέτες, στην πλειοψηφία τους (βλ. Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη) αποσύρουν της ταινίες τους από το φεστιβάλ, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματά τους, τη Θεσσαλονίκη γιορτάζει επετειακά τα 50 χρόνια του διεθνούς δρώμενου. Αναρωτιέσαι κι εσύ γιατί σε ρωτάνε! Ερώτημα στοχασμού και αμφισβήτησης, έτσι το είπε η διευθύντρια του φεστιβάλ, εμείς πώς να το πούμε?

More to come από αύριο - μείνετε συντονισμένοι.
Αφού η πόλη γιορτάζει!
Πήγαινε, δες, Now!

Περισσότερες πληροφορίες στο site του festival.
Το πρόγραμμα προβολών σε pdf.

3 comments:

Harry said...

ante re tous matzirides...

Harry said...

epishs, perito na pw oti provlithike tainia me prwtagwnisth ton saki rouva

margasv said...

LoL !!!
edw kanoun afierwma ston aisxro vlasfhmo koundouro... h ypokoultoura tou ellhnikou kinhmatografou anadeiknyetai!