Monday 1 March 2010

Interview with dj Food // dj Food live on 6th of March at Block33

Το ερχόμενο Σάββατο 6 Μαρτίου επισκέπτεται την πόλη μας ένα από τα πιο ιστορικά projects της οικογένειας της Ninja Tune. Φυσικά μιλάω για το project του DJ Food το οποίο εδώ και μερικά χρόνια έχει αναλάβει ο Strictly Kev και πραγματικά του δίνει και καταλαβαίνει! Σίγουρα η καλύτερη τροφή για τα αυτιά σας και μόνο αυτό το Σάββατο στο Βlock33 για ένα οπτικοακουστικό show με warm-up από τον Jason Project.

Πριν μερικές ημέρες ο Miki Ζoltan επικοινώνησε με τον DJ Food λίγο πριν την επισκεψη του στην Θεσσαλονίκη και του απέσπασε μία μίνι συνέντευξη την οποία μας παραχώρησε για να δημοσιέυσουμε 'thankya for this'! Πάρτε λοιπόν τώρα μία μίνι γεύση από τον πολύ νόστιμο DJ Food και ετοιμαστείτε για την 2η κατά σειρά Ninja Tune Night Of Breaks αυτό το Σάββατο.

Miki: Κι όμως! O DJ Food, δεν είναι ο DJ Food! Θα μου πείτε, τι λέει τώρα αυτός. Άμα τσεκάρετε λίγο πιο βαθειά, πίσω από το πανό προβολής των κινηματογραφικών ήχων, θα διαπιστώσετε πως DJ Food έχουν υπάρξει πολλοί, όπως οι Matt Black και Jonathan More (aka Coldcut), ο PC και ο Strictly Kev! Πως, γίνεται αυτό μεντάμζ ε μεσιέ; Είναι πολύ απλό, ο Strictly Kev, μέλος από το 1994 και πλέον ο front-man του project αυτού μας διαχωρίζει τη δράση του DJ Food σε τρία μέρη.

DJ Food
: Πρώτο μέρος 1990-1995 με τη σειρά Jazz Breaks - τροφή για DJs, όπως αρμόζει σε έναν DJ με το όνομα Food. Μια σειρά από jazz funk breakbeat albums ιδανικά τόσο για double copy cutting up (όταν ένας DJ έχει το βινύλιο διπλό και παίζει ταυτόχρονα το ίδιο beat με διαφορά φάσης, ξέρετε, μια από δω, μια από κει…) όσο και για τη δισκοθήκη οποιουδήποτε DJ. Το μέρος αυτό είχαν αναλάβει τότε κυρίως οι Coldcut με τον PC καθιστώντας τους εαυτούς τους κάτι σαν πρωτεργάτες θα έλεγε κανείς της Trip Hop. Στη συνέχεια, μεταξύ 1996 και 2001, εγώ (Strictly Kev) και ο PC, δουλεύουμε σαν δίδυμο DJs μιξάροντας και re-μιξάροντας αλλά ασχολούμενοι και με την παραγωγή πάνω σε πιο ώριμους, κινηματογραφικούς ήχους. Εν τέλει, από το 2002 μέχρι και σήμερα εμφανίζομαι σόλο καθώς παράλληλα ασχολούμαι με το design για λογαριασμό της Ninja Tune αλλά και με video art για παράλληλες προβολές στα DJ Sets μου.

Miki: Μιλώντας για τις περισσότερες παραγωγές τους ο Strictly Kev μοιράζεται μαζί μας την ανάγκη να αλλάξει λίγο το στυλ των κομματιών του που συνήθως λειτουργούν σαν μια ιστορία που σιγά-σιγά εξελίσσεται παρατηρώντας πως αυτή η συνήθεια είναι ίσως κάποιο κατάλοιπο από τον ήχο των Kraftwerk και γενικότερα των techno ακουσμάτων του, μιας μουσικής δηλαδή που βασίζει το χτίσιμο της από μέτρο σε μέτρο. Έχοντας συνεργαστεί με τόσους διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως ενδεικτικά οι Cinematic Orchestra, ο DJ Krush και οι Herbaliser, έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μουσικής παραγωγής, τι προτιμάς προσωπικά σαν Strictly Kev?

DJ Food: Δουλεύω με samples, παίρνω κάτι παλιό, το διαλύω σαν παζλ και το ανασυγκροτώ βάσει αυτού που αρχικά έχω στο μυαλό μου. Βέβαια, σχεδόν ποτέ το αποτέλεσμα δε συμβαδίζει με την αρχική μου ιδέα. Μου αρέσει το κολλάζ και η ανακύκλωση, το να παίρνω τα καλύτερα beats και βάσει αυτών να δημιουργώ. Μια κλασσική συνταγή των Hip Hop DJs σε ένα mixtape, μόνο που στην προκειμένη συμβαίνουν όλα σε διάρκεια 5 λεπτών!

Miki: Στο προσωπικό σου site (www.djfood.org) μπορεί κανείς να βρει από μια τεράστια γκάμα γραφιστικών σου μέχρι και ένα ημερολόγιο στο οποίο μοιράζεσαι με κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο τις τελευταίες σου εμπειρίες και ανακαλύψεις στο χώρο των βινυλίων. Είναι όλη αυτή η δουλειά κάτι σαν τη γενικότερη ιδέα που χαρακτηρίζει το project DJ Food; Το να μοιράζεστε δηλαδή την «τροφή» σας με όλους?

DJ Food: Νομίζω πως πέτυχες ακριβώς το νόημα του site αυτού. Νιώθω πως τα περισσότερα πράγματα που κάνω υπό τον τίτλο DJ Food είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτό. Δε καταλαβαίνω γιατί ο όρος DJ Food να είναι μόνο κάτι συγκεκριμένο και γιατί αυτό να έχει αποκλειστικά σχέση με τη μουσική. Οι DJs μπορούν να βρουν σίγουρα ενδιαφέροντα πράγματα σ’ αυτό αλλά πλέον μπορούν και γραφίστες, video editors καθώς και απλά fans της μουσικής. Όντας fan κι εγώ ο ίδιος είμαι σίγουρος πως αν βρω κάτι που θεωρώ πραγματικά ενδιαφέρον, θα υπάρχουν πολλοί άλλοι που θα πίστευαν το ίδιο! Θεωρώ πολύ περιοριστικό το να έχεις ένα site ή ένα blog για ένα και μόνο αντικείμενο. Όπως εξάλλου δεν παράγω μουσική ενός είδους και η ίδια μου η καθημερινότητα διαμορφώνεται από πολλά διαφορετικά πράγματα.

Miki: Ξεχωρίζεις κάποιον καλλιτέχνη μέσα από όλες τις συνεργασίες σου; Κάποιον που πιστεύεις ότι συνέβαλλε στην ανάπτυξη του μουσικού σου ορίζοντα?

DJ Food: Σίγουρα ο PC (Patrick Carpenter), ο παλιός μου συνεργάτης και συμπαραγωγός μου άνοιξε απόλυτα τα αυτιά και το έτερον μου ήμισυ στο σχήμα Solid Steel, ο DK (Darren Knot) με τον οποίο έχω δουλέψει για πάνω από δέκα χρόνια, έμπιστος, εργατικός ,ιδανικός για συνεργασία στις πιο τρελές μας ιδέες και φυσικά… πάντα εκεί να με επαναφέρει όταν ξεφεύγω!

Miki: Οπότε τι να περιμένουμε στην εμφάνισή σου σαν DJ Food στη χώρα μας τον Μάρτιο?

DJ Food: Σίγουρα κάτι αρκετά διαφορετικό από τους δίσκους μου. Συνήθως παίζω ένα φάσμα party κομματιών χωρίς να καταφεύγω όμως σε κλασσικά. Αν χρησιμοποιήσω video θα έχω μαζί μου μια δυνατή συλλογή από vintage animations, sci-fi filmsκαι αποσπάσματα avant garde experimental ταινιών!

Miki: Ευχαριστούμε DJ Food, περιμένουμε τα beats σου να ευχαριστήσουν εξίσου τη διάθεσή μας από κοντά!

Αυτά λοιπόν από τον DJ Food και όσον αφορά το live του Σαββάτου, o Paranoise Radio θα κάνει και έναν διαγωνισμό για εσάς τους ακροατές στον οποίο θα μοιράσουμε κάποια free pass για τον DJ Food προς το τέλος της εβδομάδας. Συντονιστείτε για περισσότερες πληροφορίες!

info:
DJ Food @Block33
entrance fee: 15 euro before 01:00
20 euro after 01:00
doors open at 23:00
++some 10euro e-tickets are available here!

No comments: