Monday 8 March 2010

Interview with Leaf on Paranoise

Μετά απο αρκετά χρόνια πειραματισμού σε διάφορες μουσικές φόρμες, δημιουργήθηκε ένα ιδιότροπο κράμα μουσικής που υιοθετήθηκε από τον Leaf και αντιπροσωπεύει τα δυο album του στα τελευταία 3 χρόνια. Aυτό το μουσικό κράμα, ως ένας νέος Φρανκενστάιν, είναι ζωντανός και τα μέλη του αποτελούνται από folk στοιχεία, jazz πειραματισμούς, cinematic ατμόσφαιρες και ηλεκτρονικά ρυθμικά μοτίβα. Στο Clouds συμμετέχουν και οι Μay Roosevelt, Calendar Girl, Nema, Nalanatima. Παράλληλα τα τελευταία 4 χρόνια o Leaf, τον οποίο ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχώρησε, δημιούργησε το Orange Studio και την From A Tree Records που τον βοήθησαν στην εξέλιξη του project.

1. Tί σημαίνει για εσένα η ονομασία του δίσκου, Clouds?

Θεωρώ σημαντικό μέρος ενός δίσκου, ένας τίτλος που να αντιπροσωπεύει την συνολική δουλειά. Πέρασα αρκετό καιρό ψάχνοντας το κατάλληλο όνομα, ώσπου κατέληξα στο "Clouds". Ήθελα κάτι που να μπορεί να ταιριάζει με την μουσική γκάμα που υπάρχει στον δίσκο. Διαφορετικά είδη μουσικής που συνδέονται μεταξύ τους με την προσωπική σφραγίδα αυτού του project δημιουργώντας κάτι πρωτότυπο και όμορφο. Όπως και με τα σύννεφα. Είναι διαφορετικά και όταν ενώνονται δημιουργούν με την ίδια όμως υπόσταση, κάτι νέο.

2. Πώς θα χαρακτήριζες τον ήχο του album και ποια η τυχόν σχέση του με την προηγούμενη κυκλοφορία σου;

Στον συγκεκριμένο δίσκο, έδωσα έμφαση περισσότερο στα cinematic στοιχεία, χωρίς να λείπει το πειραματικό στοιχείο, προσθέτοντας και μια πινελιά απο electro rock. Θεωρώ πετυχημένο τον συνδυασμό μιας και δένονται όλα τα υλικά ευχάριστα μεταξύ τους. Η μόνη σχέση που θα μπορούσε να υπάρχει με τον προηγούμενο δίσκο είναι μόνο στον ανορθόδοξο τρόπο γραψίματος και στις σύνθετες ενορχηστρώσεις.

3. Το είδος μουσικής που παίζεις δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, πώς προέκυψε και ασχολήθηκες με αυτό;

Πραγματικά δεν με ενδιέφερε ποτέ το να "κολλήσω" με τα στυλ που κυκλοφορούν στην πιάτσα ή αυτά που είναι ευκολοάκουστα. H μουσική βγαίνει απο την ψυχή. θα μου ήταν δύσκολο να γράψω κάτι που δεν με χαρακτιρίζει.

4. Αντιμετώπισες εμπόδια στην μέχρι τώρα πορεία σου?

Ναι, μπορώ να πω οτι αντιμετώπισα αρκετά εμπόδια τα τελευταία δέκα χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το project. Βέβαια τα πράγματα έχουν γίνει καλύτερα τα τελευταία χρόνια μιας και έχω σημαντική βοήθεια απο δυο παράγοντες, το Orange Studio και την From a Tree Records. Και τα δυο ήταν δύσκολα στο να υλοποιηθούν αλλα πλέον είναι τα ποιό δυνατά χαρτιά στην πορεία μου ως μουσικοπαραγωγός.

5. Έχεις κάποια μουσικά project που δουλεύεις αυτόν τον καιρό?

Αρκετά! Τους Wolkenhaus, ένα electro/experimental συγκρότημα σε συνεργασία με την μουσικό Nektaria, αλλα και τους Top Voodoo Scientists, jazzlike συγκρότημα με πληθώρα επιρροών και φρέσκο ήχο. Τώρα στο θέμα της παραγωγής έχω τους Jane Doe που γράφουμε τον νεο τους δίσκο, τον "The Enormous Head of King Splendid" και τους Royal Etiquettes που θα ξεκινήσουμε σύντομα να ηχογραφούμε το πρώτο τους 7''.

6. Πές μου κάποιες απο τις προσωπικές σου ασχολίες.

Ευτυχώς που τα χόμπι μου γίνανε η δουλειά μου. Αυτό είναι κάτι που πάλεψα να το καταφέρω. Απλός τώρα δεν έχω την αίσθηση οτι "εργάζομαι" αλλα οτι ασχολούμαι με θέματα που με ενδιαφέρουν, όπως η δημιουργία μουσικής, ηχογράφηση και μίξη.

7. Και τώρα θα ήθελα να μου αποκαλύψεις ορισμένα απο τα αγαπημένα σου album..

Πάντα ζήλευα αυτούς που μόλις τους ρωτούσες να σου πουν τα αγαπημένα τους album, ξεκινούσαν και σου αραδιάζανε δεκάδες δίσκους με μία μόνο ανάσα. Θα κάνω κι εγώ μια προσπάθεια. Queen - Innuendo, Beatles - Sgt.Pepper's Lonely Hearts Club Band, Chroma Key - Dead Air for Radios, Amon Tobin - Out from out Where.

No comments: