Monday 29 November 2010

Seeland (uk) live at MylosClub

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου η ομάδα Melotron παρουσιάζει τους Seeland, ένα τετραμελές μουσικό σχήμα της ανεξάρτητης βρετανικής ηλεκτρονικής ποπ σκηνής, που μας επισκέπτονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ζωντανής τους εμφάνισης στο Club του Μύλου. Οι Seeland κατάγονται από το Birmingham της Μεγάλης Βρεττανίας, πόλη μέσα από την οποία ξεπήδησε ένα φρέσκομουσικό παρακλάδι στο μέσο της δεκαετίας του 90 αμιγώς βρετανικό και άμεσα επηρεασμένο από τους πρώτους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς που συνέβησαν στα στούντιο του BBC, τον ακραία πρωτοποριακό ήχο του Joe Meek και την εκκεντρικότητα των 60s library θεμάτων. Όλη αυτή η ηλεκτρονική ρετρο-φουτουριστική τάση εκφράστηκε και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζει να εκφράζεται με γνωστά σχήματα όπως οι Broadcast, Pram, Plone, Add n to x κ.α.

Οι Seeland σχηματίστηκαν τον χειμώνα του 2004/2005 και είναι οι: Tim Felton (ex-Broadcast, φωνητικά,κιθάρα), Billy Bainbridge (ex-Plone, electronics, φωνητικά), Neil McAulay (μπάσο) και Tom Fisher (τύμπανα). Μαζί καταφέρνουν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά ποπ κομψοτεχνήματα με αφετηρία τη μουσική του Brian Eno και των πρωτοπόρων της krautrock σ Cluster, Kraftwerk και κατάληξη την έντονα ψυχεδελική ποπ των Beach Boys με ενδιάμεση στάση την φωνητική ιδιοσυγκρασία του Stephen Merrit των Magnetic Fields. Τα δύο πρώτα τους ep κυκλοφόρησαν στην δισκογραφική εταιρεία των Stereolab, Duophonic και κατόπιν υπόγραψαν στην Lo recordings οπού βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Tomorrow Today κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2009 κερδίζοντας επευφημίες από το μεγαλύτερο σύνολο του τύπου και το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο How to live(ακούστε το εδώ)το οποίο μόλις έχει γίνει διαθέσιμο, είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο ηχητικά από το πρώτο. Τα αναλογικά drum-machines των οποίων τα μοτίβα κυριαρχούσαν στο ντεμπούτο τους αντικαταστάθηκαν με ντράμερ και οι μελωδίες έγιναν πιο γλύκες η αλλιώς όπως το περιγράφουν και οι ίδιοι “σαν να κάνεις ζεστό μπάνιο με ένα ποτήρι σπιτική λεμονάδα στο χέρι σου”.

Η ευθύγραμμη ρυθμονομία των Neu! είναι και πάλι παρούσα συνδυάζοντας ταυτοχρόνως με αναμφισβήτητα πετυχημένο τρόπο τη synth-pop της αρχής της δεκαετίας του 80 με τον ψυχεδελικό ποπ ήχο της δεκαετίας του 60. Αξίζει να σημειωθεί οτι το τελευταίο τους ep με τίτλο “Black dot, white spider” διένειμαν δωρεάν εδώ και ότι το επόμενο “Under Abraham's mind” θα περιέχει διασκευές σε αγαπημένα τους τραγούδια οπως το “Underpass” του John Foxx και το garage rock “Mindrocker” των Fenwyck.

Την συναυλία θα “ανοίξουν” οι Mueran Humanos από το Βερολίνο. Το ντουέτο των M.H. αποτελείται από τους Carmen Burguess and Tomás Nochteff και κατάγονται από την Αργεντινή. Η πορεία τους ξεκινά από την Βαρκελώνη ως art group δημιουργώντας βίντεο, φανζίν, installations και μουσική. Σταδιακά επικέντρωσαν την προσοχή τους αποκλειστικά στην μουσική εξελλίσοντας τον πρώιμο αφηρημένο και πειραματικό ήχο που τους χαρακτήριζε επηρεασμένοι έντονα από Suicide, Coil, Silver Apples και άλλα παραπλήσιου ύφους σχήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωσή τους στο ρόστερ της σημαντικής ευρωπαικής industrial δισκογραφικής εταιρείας Old Europa Cafe και της αμερικάνικης Blind Prophet.

Ώρα έναρξης : 21.30
e-tickets: 12eu,
προπώληση: 15eu (Joint, Λωτός)
ταμείο: 18eu.
be there!

No comments: