Saturday 4 December 2010

51st International Film Festival

Το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη χθες Παρασκευή 3/12 και θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Αν και λίγο αργοπορημένο φέτος είναι και πάλι εδώ για να αλλάξει τον αέρα της πόλης γεμίζοντάς την με νέα πρόσωπα, εικόνες, εκδηλώσεις, party, και φυσικά πολλές ταινίες! Οι ομιχληστές επιστρέφουν, τα κρατικά βραβεία φεύγουν, και όλες οι ελληνικές ταινίες παρουσιάζοντα στο τμήμα ελληνικό πανόραμα.

Με μικρές αλλαγές στις ενότητες (χωρίς focus digital wave και generation next) αυτά που περιμένουμε να δούμε είναι 16 ταινίες, δύο εκ των οποίων ελληνικές στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Η ενότητα νέοι ορίζοντες μετονομάζεται σε Ανοιχτοί Ορίζοντες προτείνοντας ταινίες επίκαιρες με πρωτότυπη θεματολογία από την ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή. Ανυπομονούμε για το σύγχρονο παραμύθι Τhe Τree της Julie Bertucelli, αλλά και την τελευταία εμφάνιση του Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην γαλλική κωμωδία Μammuth των Bienoit Delpine και Gustave Kervern. Στο τμήμα Ημέρες Ανεξαρτησίαςndependence Days) θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και ένα αφιέρωμα στον Ταϊλανδό σκηνοθέτη Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ, αλλά και την ταινία που φέτος του χάρισε χρυσό φοίνικα Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του. Το νεότερο τμήμα του φεστιβάλ Εxperimental Forum δίνει την ευκαιρία στους φεστιβαλιστές να παρακολουθήσουν ταινίες από τον παγκόσμιο πειραματικό κινηματογράφο, ενώ ακόμη, η ενότητα Ματιές στα Βαλκάνια θα γεμίσει χρώμα από τα κροατικά κινούμενα σχέδια!

Για όσους θέλουν να αποφύγουν το ρίσκο, από τα σίγουρα χαρτιά του φετινού φεστιβάλ είναι τα διεθνή αφιερώματα στην Δανέζα υποψήφια για Όσκαρ Sousana Bier (things we lost in the fire), τον πρόσφατα εκλειπόντα Γερμανό Werner Schooter, αλλά και στους Mohamed Al-Daradji και Dorota Kedzierzawska.

Η τιμή του εισιτηρίου φέτος πέφτει στα 6 ευρώ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για τους φοιτητές στο Ολύμπιον μέχρι τις 15.00 και στο Λιμάνι μέχρι τις 13.00.

Aν κουραστήκατε τόση ώρα μέσα στις σκοτεινές αίθουσες, οι παράλληλες εκδηλώσεις του 51st Thessaloniki International Film Festival είναι πολλές! 4-12/12 έκθεση Φωτογραφίας από τον Ismail Necmi, έκθεση Beyond Dress Codes 4/12-4/01 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Photo Bienalle 2010 στο Μουσείο Φωτογραφίας. Το Party έναρξης 3/12 με Kids at the Club (dj set) ήθελε πρόσκληση, όσοι δεν βρήκατε όμως, υπομονή μέχρι το Party λήξης, που είναι Σάββατο 11/12 στην Αποθήκη Γ' με free είσοδο.

Για 9 ημερες η πόλη είναι σινεμά κι εμείς το απολαμβάνουμε! enjoy it ;-)

No comments: