Wednesday 23 February 2011

This revolution will be blogged


Nαι, είναι ο Gil Scott Heron. Η πολιτικοποιημένη soul φωνή του "This revolution will not be televised" επέστρεψε 40 χρόνια μετά από καταχρήσεις αλκοόλ και κόκας, πλέον καθαρός! Δηλώνει καινούργιος εδώ, πέρυσι, με ένα album αρκετά κουρασμένο που μάλλον δεν κατάφερε αρκετά καλά να του δείξει τα μέρη τριγύρω.

Οπότε σκάει ένας πιτσιρικάς, εν ονόματι Jamie XX, αρκετά ξύπνιος και μέσα στα πράγματα, τον πιάνει από το χέρι και του λέει: "Έλα παππού να δεις τι απέγινε η επανάσταση σου". Του δείχνει ο μικρός ολόκληρη την ηχητική, σχεδόν τελείως συνθετική, επικαιρότητα. Σε ψηφιακή μορφή. Όλο αυτό το μετά – οτιδήποτε που γεμίζει τα αυτιά μας τον 21ο αιώνα. Ο παππούς Gil σαστίζει λίγο. Αλλά ταυτόχρονα αυτό που συναντά του αρέσει! Του αρέσει όλο αυτό το δημιουργικό θράσος, με πιτσιρικάδες που αρπάζουν επιρροές και ήχους από παντού και προσπαθούν να τα σμιλεύσουν και να φτιάξουν την δική τους γλώσσα. Οι επιρροές πλακώνονται η μία πάνω στην άλλη με αποτέλεσμα ο ήχος να μοιάζει με βουητά και θορύβους, εξαιρετικές φασαρίες για καλοαναθρεμμένα pop αυτάκια. (Μετά φυσικά τα βουητά και οι θόρυβοι εμπορευματοποιούνται και συνηθίζονται, αλλά αυτό είναι μία ιστορία για άλλο βράδυ). Η επανάσταση δεν σταμάτησε να υπάρχει. Υπάρχει, απλά τώρα την κατεβάζεις σε ηλεκτρονική μορφή.

H έκδοση boxset, με δύο βινυλία, album και instrumentals, με αντίστοιχες εκδόσεις σε CD και φωτογραφίες

Αυτή θα ήταν η ιστορία πίσω από το project Jamie XX & Gil Scott Heron, αν δεν ήταν μια τρομερά καλή κίνηση marketing. Το υλικό της παραγωγής του album comeback του Gil Scott Heron "Ι am new here" παραδίδεται στα χέρια του Jamie XX, για να το "μεταφράσει" στις μουσικές γλώσσες του σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι 13 κομμάτια μετά -μεταμοντέρνας soul ή βάλτε στον κάδο του μετά– dubstep. Δεν έχει και πολύ σημασία. Σημασία έχει η διαφορετική προσέγγιση που έχει ο Jamie XX σε κάθε κομμάτι που remix-άρει, ενώ παράλληλα καταφέρνει να κρατήσει την αισθητική στο σύνολο του album ακέραια, χωρίς παραφωνίες. Σημασία έχει ότι η βραχνή και κουρασμένη αφηγηματική φωνή του Gil Scott Heron κάθεται πολύ αναπαυτικά πάνω στους μετά - χορευτικούς ήχους του Jamie XX. Είναι ένα από τα καλύτερα album της χρονιάς μέχρι τώρα. Αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό. Ελπίζω ο Gil Scott Heron να είναι καλύτερα τώρα που βρήκε παρέα. Έξαλλου και ο Jamie καινούργιος είναι, στην δημιουργική του εφηβεία, υπάρχουν συνομήλικοι του που δεν γνωρίζουν το όνομα του ηλικιωμένου φίλου του.


ΥΓ1. Ένα remix album καλύτερο από το πρωτότυπο, πόσο post και αν είναι αυτό.

ΥΓ2. Φέτος προς το παρόν είναι η χρονιά James (ή Jamie, το ίδιο όνομα είναι). Εκτός από τους XX και Blake υπάρχει και ο νέο - αφηχθείς Jamie Grind, με το δεύτερο του EP και πρώτη του κυκλοφορία στην Fortified Audio. Το “Footworking EP” είναι από τα πρώτα ΕPs αμιγούς προσαρμογής επιρροών του Footwork του Chicago στα μέτρα της UK House...Κάτι ξεκινάει και αυτός...

ΥΓΓ2. Την μονοτονία των Jamie σπάει ο Τhome.

No comments: