Friday 19 August 2011

all about Reworks Festival 2011!


Λιγότερος από ένας μήνας έμεινε μέχρι το φετινό Reworks Festival, μία διοργάνωση θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης που φέτος βγαίνει στην 7η της έκδοση. Στο Reworks 2011 έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για μία ακόμη χρονιά σημαντικά διεθνή ονόματα από διαφορετικά είδη σύγχρονης μουσικής, αλλά και αρκετούς εγχώριους καλλιτέχνες με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής σκηνής. Το φεστιβάλ φιλοξενείται το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 16 & 17 Σεπτεμβρίου στο γνώριμο μέρος της Vilka Area, όπου στα τέσσερα stages θα περάσουν για το δικό τους show δεκάδες artists, πλαισιωμένοι από μία σειρά εικαστικών παρεμβάσεων, όπως installations, visuals και εκθέσεις.

Ξεχωρίζουμε την παρουσία, έκπληξη για πολλούς, του σπουδαίου παραγωγού και ιδιοκτήτη της αγαπημένης μας Hyperdub, Kode9. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από ένα από τα πιο σημαντικά dubstep label σήμερα, την Hyperdub, ανακάλυψε καλλιτέχνες όπως ο Burial, Τhe Bug, Warrior Queen κ.ά, έχει το δικό του ραδιοφωνικό show και ταξιδεύει για live σε όλο τον πλανήτη σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα. Με βάση το Λονδίνο ο ήχος του Kode9 το σίγουρο είναι ότι δεν μπαίνει σε καλούπια. Άλλοτε με beats άλλοτε χωρίς, κάποιες φορές με vocalist άλλες όχι, το μόνο που είναι δεδομένο είναι το βαρύ βρετανικό μπάσσο. Με κυκλοφορίες στην Rephlex του Aphex Twin, την Domino, την Tempa και την Hyperdub, και με συνεργασίες με τον Spaceape, ο Kode9 σερβίρει απολαυστική μουσική. Πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη του δουλειά, η ανοιξιάτικη κυκλοφορία του album Black Sun σε συνεργασία με τον Spaceape. Και όπως τονίζουν οι διοργανωτές του Reworks, oι εμφανίσεις του πηγαίνουν ακόμη πιο μακριά από τις κυκλοφορίες του. Προετοιμαστείτε για σεισμικές δονήσεις το Σάββατο 17/9 στο Air Stage.

Ακόμη, αναμφίβολα τεράστιο γεγονός αποτελεί η έλευση του Benga μαζί με τον MC Youngman. Το ένα τρίτο τoυ σούπερ γκρουπ Magnetic Man είναι γνωστός για το ότι "τα σπάει" όσο λίγοι και σίγουρα δεν προσφέρεται για τους μετριοπαθείς. Ήχοι βγαλμένοι μέσα απο το Croydon του Λονδίνου, βαριά μπάσσα και σκληρά ντραμς συνθέτουν την μουσική αυτού του μουσικού εφευρέτη, ο οποίος πήγε την UK Garage βήματα πιο μπροστά συμβάλλοντας στην δημιουργία της Dubstep. Με κυκλοφορίες στις Tempa, Big Apple Records και στην δική του Benga Beats label, τα tracks "Night", "On A Mission", "26 Basslines", "Cranked up" έχουν εκατομμύρια προβολές στο Youtube, ενώ το νέο του track "Smack your bitch up" ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο προβολές μόλις σε ένα μήνα. O καλλιτέχνης με το άφρο μαλλί, έχει συνεργαστεί εκτός των άλλων με John Legend, Ms Dynamite, Rihanna αλλά έκανε πολλές παραγωγές και στην Katy B. Η εμφάνισή του την Παρασκευή 16/9 στα πλαίσια του Bios Showcase αποτελεί ένα από τα highlights του φετινού Reworks.

Ακόμη, δύο ονόματα της Raster Noton έρχονται στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Bios Showcase. Πρόκειται για τον συνιδρυτή του label Alva Noto και τον Mika Vainio από τους θρυλικούς Pan Sonic. O πρώτος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του μινιμαλισμού και της πειραματικής σκηνής παγκοσμίως. Χρησιμοποιεί την τέχνη και την μουσική ως συμπληρωματικά εργαλεία για να δημιουργήσει μικροσκοπικές όψεις δημιουργικών διαδικασιών. Δημιουργός και performer αμέτρητων installations σε χώρους όπως την Guggenheim της Νέας Υόρκης, το SF MoMA και το MoMa της Οξφόρδης, το NTT στο Tόκιο, τηνTate Modern και την Μπιενάλε της Βενετίας, αμέτρητες συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες πρόσφατα επιχείρησε ένα μουσικό πείραμα σε συνεργασία του με τον Ryoji Ikeda που φέρει τον τίτλο Cyclo, ενώ το πρόσφατο album του σε συνεργασία με τον Ryichi Sakamoto αποτελεί ένα από τα μουσικά διαμάντια του '11. Ο Mika Vainio από την πλευρά του αποτελεί το ήμισυ ενός από τα πιο ιστορικά σχήματα στον χώρο του μινιμαλισμού και του Avant Techno / Ιndustrial Νoise, τους Pan Sonic. Mε κυκλοφορίες στις Touch, Εditions Mego, Raster Noton, έχει συνεργαστεί εκτός των άλλων με την Bjork, τον Alan Vega των Suicide και τις Chicks on Speed. Αμφότεροι έρχονται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη και θα παρουσιάσουν ένα οπτικο-ακουστικό live set.

Πέρα από αυτά, στα τέσσερα stages θα ανέβουν για τα δικά τους live αρκετά ακόμη γνωστά ονόματα, όπως οι σπουδαίοι Lamb από την Βρετανία με την υπέροχη φωνή της Lou Rhodes και τον Αndy Barlow που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να ακούσουμε το φετινό τους album ''5" αλλά και κλασσικές τους επιτυχίες, οι Ηercules and Love Affair από την Νέα Υόρκη που θα παρουσιάσουν την νέα τους δουλειά που κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, οι Κraak & Smaak που αποτελούν ίσως ό,τι καλύτερο έχει αναδείξει η Ολλανδία την τελευταία δεκαετία, ο Karuan & band με ανατολίτικη μουσική και πλήθος παραδοσιακών οργάνων σε πιο εξευρωπαϊσμένο ύφος, oι Αncient Astronauts με κυκλοφορίες στην ESL, δισκογραφική των Thievery Corporation.

Ακόμη σημαντική θέση στο φετινό Reworks θα έχει η δισκογραφική Sci + Tec που θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικό stage το Σάββατο 17/9 προκειμένου να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην χώρα μας τον ήχο της μέσα από 4 ονόματα, τον πολύ γνωστό Dubfire, τον Carlo Lio, την Carola Pisaturo και τους Shdwplay. Φυσικά, υπάρχουν και οι James Holden, Miss Kittin, Reboot, Sebo K, που αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον πολλών θεατών με τους χορευτικούς ρυθμούς της house και techno, όπως και άλλοι ξένοι artists, λιγότερο γνωστοί.

Από πλευράς ελληνικών συμμετοχών, ξεχωρίζει το live των Hana από την Θεσσαλονίκη με τις βρώμικες αλλά εγκεφαλικές techno παραγωγές τους, ένα άλλο εξίσου αξιόλογο δίδυμο οι My Wet Calvin από την Αθήνα σε shoegaze και electropop ύφος, ο εξαιρετικός Cayetano με τις τρομέρες και πολυαγαπημένες συνθέσεις του μαζί με την μπάντα που τον συνοδεύει και οι εκκεντρικοί Αθηναίοι Felizol & The Boy. Βέβαια, δεν λείπουν και πολλοί Έλληνες dj's, όπως τα μέλη της NON, πολλοί από τους οποίους είναι μόνιμοι κάτοικοι του Reworks τα τελευταία χρόνια.

Ραντεβού για άλλη μία χρονιά λοιπόν, στην περιοχή της Vilka στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου για το Reworks 2011! Aναλυτικά μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα με το time schedule εδώ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 28 ευρώ ανά ημέρα και 45 ευρώ το διήμερο. Για να δείτε τα σημεία προπώλησης πατήστε εδώ και εδώ για να αγοράσετε online. reworking it..

1 comment:

Anonymous said...

perimenoume benga k kode9 osan treloi