Tuesday 11 October 2011

Martyn's Ghost People LP out now on Brainfeeder

O Martyn κυκλοφορεί από χθες το 2ο προσωπικό του album, Ghost People, στο label του Flying Lotus, την Brainfeeder.

Στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του στην μουσική, ο Μartyn επηρεάστηκε κατά κόρον, όπως ήταν αναμενόμενο, από τις ολλανδικές του ρίζες και οδηγήθηκε απευθείας στον κόσμο της drum 'n' bass, για να έρθει έπειτα η μετάβασή του στην dubstep χάρη στο Sine of the Dub του Kode9.

Mε το ντεμπούτο album του, Great Lengths, που ήρθε το 2009 στην 3024, η απώλεια που υπέστη η drum 'n' bass σκηνή αποδείχτηκε κέρδος για την dubstep, καθώς ο Martyn δημιούργησε ένα ιδιαίτερα προοδευτικό και ώριμο album όπου υπάρχουν αρκετά στοιχεία από techno, idm, garage και ambient! Oι επιτυχίες για τον ταλαντούχο Martyn συνεχίζονται μέχρι το 2010, όταν και αναλαμβάνει την κυκλοφορία του Fabric 50, μία από τις πιο διάσημες συλλογές παγκοσμίως.

Στην μετέπειτα εξέλιξή του, καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Brainfeeder, από την στιγμή που ανήκε πια στο δυναμικό της εταιρείας που είχε φτιάξει ο μέγιστος Flying Lotus. Ο Μartyn τότε ήταν που άλλαξε και πάλι τον ήχο του, προσδίδοντας σε αυτό νέα στοιχεία, για να ακολουθήσει μία ανταλλαγή remixes με το αφεντικό FlyLo να ρεμιξάρει το Νatural Selection του Martyn κι αυτός με την σειρά του να ανταποδίδει με το Roberta Flack. Πλέον o Martyn εντάσσεται στο roster της Brainfeeder, όπου από την μία κυριαρχούν ρυθμοί που κινούνται σε bass hip hop, ωστόσο από την άλλη υπάρχει και η έτερη τάση για την μελλοντική απόκοσμη funk του dancefloor!

Ας έρθουμε όμως στην νέα δουλειά του Martyn, το Ghost People, που κυκλοφορεί από χθες 10 Οκτωβρίου. Το πρώτο κομμάτι Love and Machines αποτελεί μία δυναμική εισαγωγή στον δίσκο, που κάνει αίσθηση με τους δαιμονικούς τόνους του ιεροκήρυκα της dark dubstep και συνεργάτη του Κοde9, Spaceape. H συνέχεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική, και μόνο συμβατικό ή συνηθισμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα που έπεται. Το στυλ, οι ρυθμοί και οι υφές των μουσικών ειδών εναλλάσσονται και αναμιγνύονται συνεχώς κατά βούληση, με την δεξιοτεχνία του Martyn να έρχεται στο προσκήνιο.

Έτσι περνάμε σε πιο χορευτικά κομμάτια, το Viper και το ακόμη καλύτερο Masks, με πολύ techno ήχο αλλά και house ενίοτε, ενώ φυσικά η dubstep επανέρχεται και πάλι, πχ. στο Popgun και στο I Saw you at Tule Lake, αργότερα μπολιασμένη με funky στοιχεία όπως στο ομώνυμο track Ghost People και το Twice As, groovy tunes που θα αγαπηθούν. Η techno επιστρέφει στα αυτιά μας ως ghetto bass ή rave στα επόμενα tracks μέχρι το κλείσιμο με το We Are You In The Future.

No comments: