Thursday 23 February 2012

*new resease out now: Burial - Κindred EP


Ένα χρόνο περίπου μετά το Street Halo που αποτέλεσε την μεγάλη επιστροφή του Burial προκαλώντας μια σχετική υστερία, κι ενώ με τις υπόλοιπες περσινές παραγωγές του πρόλαβε να ανακατευθύνει τα πράγματα με τον τρομερά επιδραστικό του ήχο, σήμερα ο Burial παρουσιάζει ένα ακόμα αριστούργημα.

Πρόκειται για το Κindred EP, που συνθέτουν τρία εντυπωσιακά κομμάτια μεγάλης διάρκειας με αρκετά διαφοροποιημένο ήχο σε σχέση με την προηγούμενη προσωπική του κυκλοφορία, που κάνουν το συγκεκριμένο ΕP να φαντάζει ακόμα πλουσιότερo και πιο επιβλητικό από την τελευταία του προσωπική δουλειά. Το Κindred EP κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες μέσα από την Hyperdub
.

Από τα τρία tracks, το ομότιτλο Kindred ίσως είναι ο πιο αναγνωρίσιμος ήχος του -μέχρι σήμερα- Burial, αν και εδώ το αποτέλεσμα ακούγεται πιο βαρύ και καταστροφικό. Το Κindred είναι από μόνο του μία μουσική ακολουθία, κι έρχεται στα αυτιά μας σαν ένα είδος θορύβου που υπογραμμίζει την συνηθισμένη θλίψη του Βρετανού παραγωγού.

Είναι ένα άρτιο κομμάτι που επιβεβαιώνει την ευελιξία του σύγχρονου ήχου, καθώς με τα επιληπτικά του garage beats υγραίνει την ατμόσφαιρα η υπόκωφη δύναμη της dubstep είναι εκεί και με τις αποπνικτικές συλλαβές που το συνοδεύουν, το Kindred μετατρέπεται σε μία γιγαντιαία απόκοσμη βοή.

Το δεύτερο κατά σειρά κομμάτι, το Loner, κινείται σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, και εκλύει στο άκουσμά του μία μοναδική ενέργεια μεταδίδοντας μία σχεδόν ηρωική αίσθηση ορμής, που κινείται, κινείται και δεν καταλήγει πουθενά, παρά μόνο σε κενό.

Είναι ένα καλά χρονομετρημένο track, με σκοτεινό bassline αλλά και αρμονικές συνθέσεις και φωνητικά που προκαλούν εφορία. Όλα τόσο καλά εναρμονισμένα, που εντυπωσιάζουν.

Άλλο ένα δείγμα εκθαμβωτικής μουσικής ευφυΐας και παραγωγικής δεινότητας από τον Βurial συναντάμε στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι του EP.

Είναι το Ashtray Wasp με διάρκεια σχεδόν 12 λεπτά, υπερφορτωμένο με πένθιμα synths, ήχους περίεργους που στροβιλίζουν μανιωδώς στα αυτιά μας, συνθέτοντας ένα τελικό θολό αποτέλεσμα με αναμφισβήτητα δομική περιπλοκότητα, του οποίου η επιβλητική εκτέλεση χαρακτηρίζει την μαεστρία του Burial!

Είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσει και να αναλύσει κανείς το Kindred EP χωρίς να καταλήξει να χρησιμοποιεί τον υπερθετικό βαθμό στους χαρακτηρισμούς του, κι αυτό γιατί ο ήχος του Burial είναι πραγματικά τοοόσο ξεχωριστός και δελεαστικός.

No comments: