Friday 9 March 2012

14th Thessaloniki Documentary Festival


Mπήκε η Άνοιξη, και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον Μάρτιο διεξάγεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2012, που πλέον μετράει την 14η του διοργάνωση. Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό τόσο για την πόλη όσο και για την 7η τέχνη, αυτήν καθ΄ αυτήν, αλλά και τους καλλιτέχνες, που είτε συμμετέχουν σε κάποια ταινία είτε στέκονται σαν παρατηρητές, θεατές στο εν λόγω φεστιβάλ με την δική τους κριτική σκοπιά.

Το 14th Thessaloniki Documentary Festival αρχίζει σήμερα Παρασκευή 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου, ενώ λαμβάνει χώρα στις αίθουσες στο Λιμάνι και στο Ολύμπιον στην Αριστοτέλους. Οι συμμετοχές τόσο από εγχώριες παραγωγές όσο και από διεθνείς είναι πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες, με σημαντικά αφιερώματα και κάποιες παράπλευρες εκδηλώσεις, που δίνουν άλλο αέρα στην πόλη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ κερδίζει την αγάπη του κοινού χρόνο με τον χρόνο.

Τα φετινά Τμήματα του Προγράμματος είναι τα εξής: Όψεις του Κόσμου / Μικρές Αφηγήσεις / Η Καταγραφή της Μνήμης / Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές / Κοινωνία και Περιβάλλον / Μουσική / Ανθρώπινα Δικαιώματα / Ελληνικό Πανόραμα.

Γύρω από αυτές τις θεματικές ενότητες κινούνται όλες οι συμμετέχουσες παραγωγές. Αναφορικά με τις συνολικά 75 εγχώριες, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι το αντικείμενο αυτών είναι οι τελευταίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας και οι επιδράσεις τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Δηλαδή άξονες όπως η κρίση, η μετανάστευση των σύγχρονων Ελλήνων και η Διασπορά, το αστικό τοπίο και το περιβάλλον, αλλά και ανθρώπινες ιστορίες και σύγχρονοι ήρωες παρμένοι από την καθημερινή ζωή της χώρας βρίσκονται στο επίκεντρο των ελληνικών ντοκυμαντέρ. Οι Έλληνες δημιουργοί ακόμη, δεν διστάζουν να καταπιαστούν με παγκοσμιότητα στα έργα τους, από την Παλαιστίνη ως την Ιταλία κι από την Γκάνα ως την Αργεντινή.

Μία προτεινόμενη από μας παραγωγή, είναι το ντοκυμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο "Ολιγαρχία", που θα προβληθεί αρχικά μεθαύριο Κυριακή στις 18.00 στην αίθουσα του Oλύμπιον και την Τρίτη 13/3 στις 22.30 στην αίθουσα Frida Liappa. Πρόκειται για το εγχείρημα του γνωστού δημοσιογράφου να ξετυλίξει το κουβάρι του μυστηρίου των ηγεμόνων του πλανήτη, της ολιγαρχίας τραπεζιτών και πολιτικών που κυβερνούν τον κόσμο περιφρονώντας την Δημοκρατία και τους λαούς. Τα γυρίσματα του Oligarchy έγιναν σε χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Ισπανία, Ισημερινός και φυσικά Ελλάδα, ενώ μπορείτε να διαβάσετε τα όσα λέει ο ίδιος ο Κούλογλου σχετικά με το ντοκυμαντέρ του εδώ.

Έπειτα, στον τομέα της Μουσικής παρατηρούμε 8 διεθνείς συμμετοχές τις οποίες βλέπετε εδώ, που όμως θεωρούμε ότι δυστυχώς υστερούν σε σχέση με τα προηγούμενα δύο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, ή τουλάχιστον λείπουν οι παραγωγές που κοιτάνε στο μέλλον. Επιπλέον, workshops, masterclasses, εκθέσεις, συνέδρια, markets και άλλες ακόμη παράπλευρες εκδηλώσεις κάνουν το εν λόγω φεστιβάλ πραγματικά ολοκληρωμένο.

Tα εισιτήρια κοστίζουν μόλις 4 ευρώ. Για αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και οτιδήποτε περισσότερο ενημερωτικό επισκεφθείτε το site του 14ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ. Zείστε το, αξίζει!

No comments: