Saturday 10 March 2012

Bonobo - Black Sands Remixed out on Ninja Tune!

O Simon Green από το Brighton, ή αλλιώς γνωστός ως ο αγαπημένος σε όλους Bonobo, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την μουσική του στα τέλη της δεκαετίας του '90, τότε που τον κόσμο είχε κατακλύσει ένας άνευ προηγουμένου ενθουσιασμός για την lounge και chill out μουσική. Και ενώ σιγά σιγά η δημοτικότητα του εν λόγω ρεύματος εξασθένισε, ο Bonobo και οι λεπτομερείς downbeat συνθέσεις του διατήρησαν μια ζωντάνια που τον κράτησαν στους επιφανείς σύγχρονους μουσικούς.

Το 2010 λοιπόν ο Bonobo μας χάρισε το Black Sands LP μέσα από την Ninja Tune, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει την συνεχιζόμενη εξέλιξή του ως καλλιτέχνη, προβάλλοντας ένα πιο αισθαντικό μείγμα κομματιών, πάντα βασισμένα στο beat. Ευρέως θεωρείται η πιο προσιτή και mainstream δουλειά του και δεν μας προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι επανακυκλοφορεί σε Black Sands Remixed αφού μόνο πρόκληση θα μπορούσε να αποτελέσει για κάθε τολμηρό παραγωγό το remix-άρισμα των εν λόγω κομματιών.

Στρατολογώντας λοιπόν τον Alexunder Nut, επικεφαλή του label Eglo Records, έγινε η επιλογή των mixes, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα αξιόλογο album καθώς το Black Sands Remixed έχει συνταχθεί από μια εντυπωσιακή γκάμα καλλιτεχνών, όπως Mark Pritchard, Four Tet, Machinedrum, Falty DL κ.ά. Κυκλοφορεί ως τριπλό LP από τις 21 Φεβρουαρίου, και πάλι στην Ninja Tune.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι το Eyesdown, για το οποίο υπάρχουν τέσσερις εκδόσεις του, που σχηματίζουν την παλλόμενη καρδιά του album. H Andreya Triana αφηγείται την δικιά της ιστορία μέσα από το remix του συγκεκριμένου κομματιού, με τo Floating Points remix να δημιουργεί ατμοσφαιρικά παράσιτα, το remix του ARP 101 να διογκώνεται από το μπάσο και με την οπτική των Appleblim & Komonazmuk να έχουμε ένα πιο lounge δημιούργημα, ενώ τέλος η πανδαισία κορυφώνεται και ολοκληρώνεται με τον Machinedrum να το απογειώνει με την δική του εκδοχή βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα.


Με παρόμοιο τρόπο υπάρχουν δύο εκτελέσεις του Stay The Same. Η συνεισφορά του Mark Pritchard μπορεί να χαρακτηριστεί ως νοσταλγική με την αιθέρια φωνή της Triana να κοσμεί το κομμάτι, ενώ το remix του Blue Daisy στο ίδιο track δίνει περισσότερο βάθος και συνθέτει έναν αξιαγάπητο εφιάλτη από ενοχλητικό ξυλόφωνο και απόκοσμα φωνητικά.

Το Αll In Forms του Bonobo απασχόλησε τόσο τον Falty DL που το μετάλλαξε προσαρμοσμένο στον δικό του γνώριμο ήχο, όσο και τον Mike Slott. Έπειτα, κατά την ακρόαση του δίσκου είναι σαφές ότι ξεχωρίζει και το remix του Banks στο The Keeper, με βαθιά μπάσα και μία απόκοσμη ηχώ δημιουργώντας ένα αξιολάτρευτο αποτέλεσμα. Το έταιρο remix από Redeyes στο ίδιο κομμάτι δεν εντυπωσιάζει.

Aρκετά ωραία είναι ακόμη, τα άλλα πρώτα tracks της κυκλοφορίας, δηλαδή το Prelude από το φρέσκο όνομα της Brainfeeder, Lapalux, και το χορευτικό Kiara ρεμιξαρισμένο από τον Cosmin TRG, ενώ η υπογραφή του Duke Dumont στο τέλος, με την όμορφη ambient και απροσδόκητη minimal ανακατασκευή του Black Sands εντυπωσιάζει.

Στο δεύτερο μέρος του Black Sands Remixed, πέρα από το ένα remix του The Keeper και το ένα Eyesdown, έχουμε την εμπλοκή του Four Tet στο Pick Up, τους Nostalgia 77 στο εκπληκτικό και χιλιοπαιγμένο Between The Lines, τον Mice Parade στο Recurring, αλλά και δύο φρέσκες εκδοχές στο παλιό κι αγαπημένο Nightlife, με πρώτη από τον Zero dB και δεύτερη από τον ίδιο τον Bonobo.


H κυκλοφορία συνοδεύεται από το παραπάνω mix διάρκειας 21 λεπτών που συνθέτουν πολλά από τα remixes που αναμόρφωσαν το Black Sands και κοσμούν το εν λόγω remixes album.

No comments: