Thursday 21 June 2012

*new album: Lorn - Ask The Dust out on Ninja Tune

O Lorn επιστρέφει με ένα νέο full-length album και τρίτο προσωπικό του κάνοντας το ντεμπούτο του στην τεράστια Ninja Tune!

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός κοιτάζοντας πίσω την τελευταία του δουλειά Nothing Else που κυκλοφόρησε μέσω της Brainfeeder τον Ιούνιο 2010. Ακούγοντας το πρώτο του album, ο ίδιος ο Lorn ισχυρίζεται σήμερα ότι του φαίνεται ''ψυχρό και αυστηρό''. 

To ολοκαίνουριο Ask The Dust όμως είναι ''στοιχειωμένο, λιπαρό και μουντζουρωμένο'' και με αυτή την περιγραφή μπορούμε να πούμε ότι με επιτυχία συλλαμβάνει και αιχμαλωτίζει κάτι... από την έντονα αισθητή και σπλαχνική ζωντάνια της μουσικής του.

Αν και ο Lorn ξεκίνησε την μουσική του καριέρα ως ποιητής της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης, στο Ask The Dust (το οποίο ονομάστηκε έτσι από το κλασικό ομότιτλο μυθιστόρημα του John Fante) βλέπει την μουσική του να αναπτύσσει μια πιο ανθρώπινη πλευρά και ενέργεια. Ακόμη και η χρήση της δικής του φωνής σε κάποια τραγούδια, η οποία διαδικασία ξεκίνησε στο τελευταίο track του Nothing Else LP, What's the Use, έχει προσθέσει μία νέα διάσταση στην συχνά brutal αλλά ιδιαίτερα όμορφη ηλεκτρονική μουσική του.

Ας πάρουμε το Weigh Me down, όπου ο Lorn έρχεται εκπληκτικά κοντά στoν glitch soul ήχο. Δεν θα ήταν εύκολο να παραβλέψουμε ότι... αν και η δύναμη του κομματιού φτάνει τον υπερθετικό βαθμό, η μουσική του είναι εξαιρετικά μελωδική, σε σημείο που σε tunes όπως το The Well, η μελωδία αυτή να κολλάει στο μυαλό και να μας στοιχειώνει...μέεερες μετά!

Το Dead Dogs συνδυάζει φασματικές χορωδίες με μια εκρηκτική τυμπανοκρουσία. Ενώ στο Chhurch συνδυάζεται η πρώιμη electro με την δική του ανεπτυγμένη αισθητική, κομμάτι αρχικά γραμμένο σε περιοδεία με τον Gonjasufi να συνοδεύει στο στίχο, ο οποίος ποτέ δεν καταγράφηκε παρά μόνο στο i-phone του. 


Όμως είναι tracks σαν το Ghosst(s), που δείχνουν την καθαρή δυναμική και ενέργειά του. Ένα κομμάτι θρίαμβος της μεγαλειώδους έμπνευσης που οδήγησε τον Lorn σ' αυτήν την κυκλοφορία. Αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να είχε γραφτεί σε άλλη εποχή, θα μπορούσε να ανήκει σε κάποιο έπος των Floyd. Πρόκειται ίσως για το σήμα κατατεθέν αυτού του εξαιρετικά συναρπαστικού δίσκου.

Άλλα highlights του album είναι το This, μία απλή ακολουθία που επαναφέρει τα πράγματα και ηρεμεί τα νεύρα. Το Diamond ήταν μεταξύ των πρώτων tracks που γράφτηκαν για το Ask The Dust LP, ενώ ο Lorn ήταν ακόμα επάνω στο βόρειο Ουισκόνσιν. Πρόκειται για το τελευταίο κύμα της απομόνωσης του και γράφτηκε πάνω σε μία λίμνη στο σπίτι που είχε χτίσει ο παππούς του!

Μετά την κυκλοφορία του Nothing Else, o Lorn περιόδευσε τον κόσμο για περίπου έναν ολόκληρο χρόνο παρέα με πολλούς όμοιούς του, όπως τον Amon Tobin, την Mary Anne Hobbs, τον GonjaSufi και άλλους, δείχνοντας τρομερή αφοσίωση στη μουσική και την τέχνη.


Με το Ask The Dust απολαμβάνουμε την εξέλιξη του Lorn η οποία είναι μαγική!

Κυκλοφορεί από την Τρίτη 19 Ιουνίου σε οποιαδήποτε μορφή μπορείτε να φανταστείτε, ενώ η ακριβή limited έκδοσή του έχει ήδη εξαντληθεί. Aναζητήστε το ;-)


No comments: