Wednesday 22 August 2012

friday 7/9: 1st Edessycho Festival


Μία από τις πολλές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα φέτος σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας είναι και αυτή. Για πρώτη φορά στην Έδεσσα διοργανώνεται ένα φεστιβάλ με ξεκάθαρο προσανατολισμό τους νέους της πόλης. Η κίνηση αυτή με την ονομασία Εdessycho Festival φιλοδοξεί ωστόσο να φιλοξενήσει κόσμο από διάφορα μέρη και να καθιερωθεί όπως μας λένε οι διοργανωτές. 

Το πρώτο Edessycho Festival λοιπόν θα διεξαχθεί την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γαβαλιώτισσας μέσα στην πόλη της Έδεσσας, με τις πόρτες να ανοίγουν από τις 20.00 και τα εισιτήρια να κοστίζουν 7 ευρώ σε προπώληση και 9 στο ταμείο.


SKARIBAS
Γέαχ! Γεννήκαμε το 2001. Tο πρώτο live που μπαίξαμε ήταν το καλοκαίρι εκείνο του 2005... έκτοτε έχουμε παίξει στην Ελλλάδα από Αλεξανδρούπολη ως καί Κρήτη, και εξωτερικό μόνο στην Έδεσσα, την γεννέτειρά μας... Από την αρχική σύνθεση 9 άτομα, οι 5 έχουμε παραμείνει ολόιδιοι, άσχετα αν τώρα είμαστε 10 και πιο καλοί κι από τους μπητλς... 

Δικές μας επίσημες κυκλοφορίες είναι: Αντιτουριστικό (cd) 2007, Κung-fu live (dvd) 2009 και Εναλλακτικές Μορφές Φλερτ (cd) 2010, ενώ κομματάρες μας έχουν μπει σε διάφορες συλλογές σε Ελλάδα, Έδεσσα κ Κύπρο, δηλαδή εξωτερικό :p ... Δεν είμαστε ατίθασοι στην καθημερινή μας ζωή, μόνο στις συναυλίες, αλλά κ πάλι συγκρατημένοι... 

Σκοπός μας ειναι ο κόζμος να παραμείνει έτσι ακριβώς όπως είναι, γιατί έχει πολλά προ-βλήματα και αυτό εμείς το βρίσκουμε πολύ cool και in, ίσως και γι' αυτό να μας αρέσει ο cool(in)γκανιζμος...στα 5 χρόνια ως "ενεργές" band, έχουμε κάνει πάνω-κάτω-γύρω στα 100+ live για διάφορους λόγους... η μουσική μας αυτοαποκαλείται 'ασουρμαλάου άου', μιξη όποιων ειδών μας αρέσουν Ska Punk Reggae Soul Funk Hip Hop Jamming και πολλά άλλα ακόμη!

BAILDSA
Οι Baildsa είναι ένα γκρουπ με βάση την Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με post punk αισθητική. Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προέλευσης λέξη bayılmak (=λυποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ.

Η αρχική ιδέα προήλθε το 2007 από τον Θάνο και Γιάννη Γκουντάνο, σύντομα συγκροτήθηκε το γκρουπ και ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν οι πρώτες συναυλίες. Από τότε οι Baildsa εμφανίζονται με μανία σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους με περίσσια ενέργεια και δύναμη, δίχως δόντια.

Το ύφος της μπάντας τροποποιήθηκε σταδιακά μπολιάζοντας με νέα στοιχεία Ska, Reggae, Rap το ήδη υπάρχον βαλκανικό γυφτοπάνκ υπόβαθρο, καταλήγοντας στην σημερινή σύνθεση με τους: Γιάννη Βαμβακά (ακορντεόν), Γιάννη Γκουντάνο (τύμπανα), Θάνο Γκουντάνο (κιθάρα), Πασχάλη Καρβουνάρη (τρομπέτα), Λουκά Μεταξά (μπάσο), Δημήτρη Χαυλίδη (τρομπέτα) και Όθων Κόκκινο (ηχοληψία). Το πρώτο τους cd, United States Of Balkans κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2011.

ΠΕΡΣΙΝΑ ΞΥΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
…μια φάλτσα μπάντα με μέλη 8… Το συγκρότημα ξεκινάει το 2000 σε ένα υπόγειο στην Βέροια. Πρώτο όνομα "Εκτός Εαυτού", αργότερα "Έξω Φρενών" κι από το 2006, προκύπτουν τα Περσινά Ξινά Σταφύλια. 

Η μουσική τους είναι μία μίξη, από punk rock-hardcore και dirty ska-reggae ρυθμούς, μπερδεμένη με βαλκανικούς ήχους και ανατολίτικες μελωδίες. Χαρακτηριστικά του γκρουπ: πάθος για live, ένταση, γκάζι, ιδρώτα και χορό. Μέχρι και το 2010, το σχήμα υπολειτουργεί, καθώς τα μέλη είναι διασκορπισμένα για διάφορους λόγους.

Πραγματοποιούν κάποιες συναυλίες στην Β.Ελλάδα κυρίως, ενώ το 2007 γράφουν στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τους demo. Το καλοκαίρι του 2010, το γκρουπ γίνεται πιο ενεργό, τα μέλη του πολλαπλασιάζονται όπως και οι εμφανίσεις. Τον Απρίλη του 2012, κυκλοφορεί ο πρώτος επίσημος δίσκος με τίτλο Αέρα στα Πανιά μας, μία ανεξάρτητη παραγωγή και σύντομα, θα ξεκινήσουν ηχογραφήσεις για νέο δίσκο. 

BALGUNS
Έδεσσα και απ' τα γύρω χωριά... Τα μιλήσαμε τα συμφωνήσαμε και το μαγικό για εμάς καλοκαίρι του 2012 ξεκινήσαμε τις πρόβες, από εκεί και πέρα ό,τι ξέρετε ξέρουμε. Δύο τρομπέτες, ένα σαξόφωνο, ένα μπάσο, μία κιθάρα ηλεκτρική, πλήκτρα, αυτά... αααα και ένας ντράμμερ!

No comments: