Thursday 27 September 2012

5&6/10 NNEKA live for the very 1st time in Greece!


Ο πολυχώρος Block33 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νέο μεγάλο αστέρι της reggae, soul, hip-hop & ethnic μουσικής ΝΝΕΚΑ στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου!

+opening acts: Expe / Anima Nation
+after party: Two Hands Was Never Enough
+Future Shorts Film festival… 1η προβολή στην Θεσσαλονίκη

Η πολυβραβευμένη τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Nneka Egbuna επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα μας λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ Soul Is Heavy για δύο μοναδικές εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (5 & 6 Οκτωβρίου).

Την συναυλία στην Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν μουσικά: η Expe, ένα από τα νέα ταλέντα της ελληνικής hip hop, και οι Anima Nation με τους reggae, funk, afro beat ρυθμούς τους. Μετά από τα live, τα decks καταλαμβάνουν οι Two Hands Was Never Enough στο ιδανικό after πάρτυ της βραδιάς. Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ...

H 1SF ξεκινά την συνεργασία της με τον θεσμό των Future Shorts, το παγκόσμιο pop up φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με την πρώτη προβολή Future Shorts ταινιών που θα γίνει πριν το live της Nneka στο δεύτερο stage του Block 33 στις 21.00, με είσοδο μαζί με το εισιτήριο της συναυλίας.



Η μουσική της Nneka είναι ένα μείγμα hip hop, reggae, soul και αφρικανικών ρυθμών, έχοντας αναφέρει η ίδια καλλιτέχνες όπως οι Fela Kuti, Bob Marley, Mos Def, Talib Kweli και Lauryn Hill ως τις κύριες μουσικές επιρροές της. 

Είναι από τις  λίγες περιπτώσεις καλλιτεχνών των οποίων η μουσική δεν έχει διακριτά όρια και περνά με επιτυχία από πολύ διαφορετικά μουσικά είδη, όπως τα προαναφερόμενα hip-hop, reggae, soul μέχρι και dubstep ή house μέσω συνεργασιών με μεγάλα ονόματα παραγωγών ηλεκτρονικής μουσικής. 

Οι στίχοι της αντανακλούν την προσωπική πορεία και ζωή στην πατρίδα της, τη Νιγηρία όπου μεγάλωσε, αλλά και τις εμπειρίες της από τον δυτικό τρόπο ζωής στην Ευρώπη, όπου βρέθηκε σχεδόν έφηβη μετανάστρια να αγωνίζεται να επιβιώσει μόνη της.

Τα τραγούδια της μιλούν για τα ανθρώπινα συναισθήματα, για τον καπιταλισμό, την φτώχεια, τον πόλεμο, την υποκρισία και την διαφθορά της πολιτικής στις αφρικάνικες χώρες αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα.


Η δουλειά της Nneka Lucia Egbuna, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και συχνά χαρακτηρίζεται ως η συνέχεια των Lauryn Hill και Erykah Badu με πολλά αφρικανικά στοιχεία στην μουσική της και ως το νέο μεγάλο αστέρι της μαύρης μουσικής! 

Όμως η Nneka είναι πολλά παραπάνω από μία ταλαντούχα καλλιτέχνιδα. Από τον πρώτο δίσκο της Victim of Truth ήταν προφανές ότι η Αφρική απέκτησε μια νέα δυναμική φωνή στο πρόσωπό της. 

Μετά το πολύ πετυχημένο ντεμπούτο στην δισκογραφία, το 2008 κυκλοφορεί το δεύτερό της άλμπουμ No Longer at Ease. Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου έχουν πολιτικό περιεχόμενο και μιλούν για την κατάσταση στο Δέλτα του Νίγηρα και τη διαφθορά στην πατρίδα της. Πρόκειται για έναν δίσκο, μίγμα soul, hip hop και reggae, όπου το single Ηeartbeat είναι αυτό που τον απογείωσε, όπως και το dubstep remix των Chase and Status στο ίδιο track.

Το 2009 η Nneka κέρδισε το βραβείο Best African Act στα 2009 MOBO Awards και βρέθηκε στην λίστα των 50 πιο σημαντικών νέων καλλιτεχνών σύμφωνα με το περιοδικό Beyond Race της Ν.Υόρκης, ενώ περιόδευσε για πρώτη φορά σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις των ΗΠΑ. 

Τον Ιούνιο του 2010 κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία reggae των African Music Awards 2010 με το τραγούδι της Africans, και το ίδιο καλοκαίρι ηχογράφησε το τραγούδι Viva Africa για το Μουντιάλ ποδοσφαίρου που έγινε στη Ν.Αφρική.

Το  2011 ίδρυσε μαζί με τον Genda (Ahmed Nyei) την οργάνωση ROPE (Reach Out, Organize, Practice, Experience It), η οποία έχει ως σκοπό να βοηθήσει τη νεολαία της αφρικανικής ηπείρου να εκφραστεί μέσω των τεχνών για να ανακαλύψει τις ικανότητές της, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια. Όπως λένε οι ίδιοι οι ιδρυτές: "Είμαστε καλλιτέχνες και χρησιμοποιούμε τις λέξεις και τη μουσική για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, όμως πλέον θέλουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό. Θέλουμε να βρούμε λύσεις πια."

Το 2012 ήταν η χρονιά της... Επέστρεψε με το άλμπουμ Soul is Heavy, ένα χαρμάνι από hip-hop beats, reggae grooves και african pop, album από το οποίο ήδη έχουν ξεχωρίσει τα "Shining Star", "Soul Is Heavy", "My Home", "Do You Love Me Now" κ.ά. 

Mε αυτόν τον δίσκο επαληθεύεται πλήρως η φήμη της κι έχει την τύχη να συνεργάζεται με γνωστούς μουσικούς όπως τον lead MC των The Roots, Black Thought, και την Ms. Dynamite. Τους πρόσφατους μήνες η house εκδοχή του "Shining Star" από τον Joe Goddard των Hot Chip ενθουσίασε τους djs του BBC Radio 1 κατακτώντας το airplay list  και θεωρείται ήδη από τα πιο πετυχημένα dance κομμάτια της χρονιάς.

Αναμφίβολα η εμφάνιση της Nneka στην χώρα μας θεωρείται ως ένα από τα σπουδαία μουσικά γεγονότα του χειμώνα, και η παρακολούθηση του live συστήνεται ανεπιφύλακτα.



H Θεσσαλονικιά Εxpe είναι η Ακριβή Ε., μόλις 18 ετών και με εμπειρία ήδη 3 χρόνων κάνοντας φωνητικά για hip-hop σχήματα της πόλης. Έχει συνεργαστεί και δημιουργήσει τραγούδια με τον Δ.Μεντζέλο (Ημισκούμπρια), dj LSone, dj D-mice, ΛΘΕ (Λάθος Εντύπωση), DFC, Κ.Λ.ιος, Free Brains, Attackes Raps, Στιχοβάτη, Jastenar, Spitting Flames και άλλους. Σε λίγο καιρό βγάζει την πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο "Experimental" και όσοι την έχουν ανακαλύψει μιλάνε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ελληνική hip-hop σκηνή. 



Οι φοβεροί και τρομεροί Anima Nation θα είναι το κύριο support στη συναυλία της NNEKA, καταλαμβάνοντας τη σκηνή με τους reggae, funk, soul, afrobeat ρυθμούς τους. Μετρούν 8 μέλη επί σκηνής και πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ, καταλήψεις και στέκια μένοντας πιστοί στο ύφος και τα μηνύματα της μουσικής τους. Είναι ήδη τρία χρόνια μαζί και η φήμη που τους ακολουθεί είναι ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες live μπάντες της Θεσσαλονίκης.



Η κολεκτίβα των Two Hands Was Never Enough είναι ίσως ό,τι πιο φρέσκο έχει ξεπηδήσει από την underground σκηνή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Το set up τους πάνω στη σκηνή περιλαμβάνει 2 djs και 2 mcs να τζαμάρουν πάνω σε τρία πικάπ, μπερδεύοντας μουσικές όπως hip-hop, rave, drum'n'bass, jungle, afro-beat και dub στα soundsystem sets τους με μια δόση live πνευστών, όπως λένε οι ίδιοι. 



Είναι το πρώτο παγκόσμιο pop-up film festival, μια ιδέα πρωτοποριακή που κερδίζει συνεχώς φανατικούς φίλους όπου και αν έχει διοργανωθεί. Από το 2003 το Future Shorts προβάλλει σε ένα και μονό πρόγραμμα (σε μια προβολή) τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από όλον τον κόσμο, παράλληλα με άλλες μορφές τέχνης. Oι προβολές πραγματοποιούνται σε ένα τεράστιο δίκτυο χώρων από κινηματογράφους, θέατρα και γκαλερί, μέχρι clubs και αποθήκες, προσφέροντας μια εναλλακτική προσέγγιση στο παραδοσιακό φεστιβαλικό μοντέλο. Το FSFF πλέον προβάλλεται σε περισσότερες από 150 πόλεις και 60 χώρες, ενώ η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει την πρώτη προβολή λίγο πριν τη συναυλία της Nneka στο δεύτερο stage του Block33 στις 21.00. 

Όλα αυτά λοιπόν την επόμενη Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στον πολυχώρο του Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33) στην Θεσσαλονίκη, με τις πόρτες να ανοίγουν στις 20.30 και τα εισιτήρια να κοστίζουν 10 και 12 ευρώ (για limited number e-tickets εδώ), σε προπώληση στα 15 ευρώ μέσω των Ticket House (Μητροπόλεως 102), Block33 και Rover Bar (Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα), ενώ την ημέρα της συναυλίας στο ταμείο με 18 ευρώ. be there!


***O Paranoise Radio στηρίζοντας το συγκεκριμένο event θα προσφέρει σε δύο τυχερούς ακροατές του κατόπιν διαγωνισμών σε εκπομπές από μία πρόσκληση εισόδου aka free pass για την συναυλία στο Block 33. Η πρώτη σας ευκαιρία είναι την Τετάρτη 3/10 στην εκπομπή του Abtomic 16.00-18.00 και η δεύτερη την Πέμπτη 4/10 στο show του Plughead 18.00-20.00. Εσείς απλά στέλνετε το ονοματεπώνυμό σας στο contest@paranoiseradio.com κατά την διάρκεια των δύο εκπομπών.


Όσον αφορά την Αθήνα, εκεί η Nneka εμφανίζεται live το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στον Βοτανικό και συγκεκριμένα στο Live Stage της Γεωπονικής. Mαζί της θα παίξουν οι Burger Project με την Ματούλα Ζαμάνη, καθώς και οι MC Yinka feat.Rankin Johny, Flowjob, Expe feat.dj D-Mice, ενώ dj sets θα παρουσιάσουν οι Μrs HCN & Alex Afanas και στο after party o dj Sperry. be there!


No comments: