Sunday 16 September 2012

Reworks Festival 2012 / check the full details


Άλλη μια σεζόν ξεκινάει σιγά σιγά και όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος η κλασσική πια ελληνική διεθνής διοργάνωση ηλεκτρονικής μουσικής Reworks Festival 2012 είναι εδώ.

Reworks - Δελτίο Τύπου

Έπειτα από επτά χρόνια σταθερής πορείας, καθιστώντας την Θεσσαλονίκη σημείο συνάντησης των φίλων της μουσικής από όλη την χώρα και το εξωτερικό και με φετινές παρουσιάσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Λυών, Κολωνία, Σκόπια και Αθήνα, η 8η έκδοση του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Reworks, θα πραγματοποιηθεί από τις 21 με 23 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά το φεστιβάλ επεκτείνεται από δύο σε τρεις ημέρες, φιλοξενώντας εκτός από την μουσική και ομιλίες - εργαστήρια με θέμα την μουσική. Επίσης, για πρώτη φορά το Reworks θα λάβει χώρα σε περισσότερους από έναν χώρους, εντάσσοντας ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μέσα σε αυτή την γιορτή.

Με την οικονομική κρίση να χτυπά και τον πολιτισμό, το Reworks συνεχίζει να είναι παρών και να αποτελεί το μοναδικό μουσικό γεγονός που διατηρεί την Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, με συνέπεια, βραβεύσεις και συνεχείς παρουσιάσεις όλα αυτά τα χρόνια. Το Reworks είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ το οποίο βραβεύεται σταθερά εδώ και πέντε χρόνια στα δέκα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου για τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Resident Advisor.

Με μήνυμά του για φέτος το We Define Our Future, καλεί το κοινό να αντισταθεί στη μιζέρια της εποχής και προσκαλεί τους καλλιτέχνες και το κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να "ορίσουν" το δικό τους μέλλον, χωρίς αδράνεια και στασιμότητα.

Και φέτος το Reworks θα προβάλλει πρωτοποριακές μουσικές τάσεις και νέες πολιτιστικές ιδέες, παρουσιάζοντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, όπως το παιδί- θαύμα Nicolas Jaar από την Νέα Υόρκη, αγαπητός - όσο λίγοι - στην χώρα μας, αλλά και τους Pan - Pot, τους καλλιτέχνες από το Βερολίνο που έκαναν μεγάλη επιτυχία με το Back to Back compilation τους μέσα στο 2012 και θα παρουσιάσουν στο Reworks ένα πλούσιο σετ γεμάτο techno ρυθμούς.

To Reworks προσκαλεί και μια από τις σημαντικότερες μορφές της ηλεκτρονικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, τον Marcel Dettmann. Από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης της γερμανικής Techno σκηνής και resident dj του Berghain στο Βερολίνο, ο Dettmann μέσω των παραγωγών του στην Ostgut Ton και στη δική του εταιρεία έχει κυκλοφορήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά singles του χώρου, ενώ κυκλοφόρησε κι ένα από τα καλύτερα dj compilations της χρονιάς, το Conducted στην Music Man. Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά από τα πιο καταξιωμένα ονόματα της χρονιάς, όπως τον Sebastien Tellier, τους Αμερικανούς Maceo Plex & Soul Clap, τους Ιταλούς Tale of Us, τους Γάλλους Benoit & Sergio και τον Daniel Bortz.

Η ελληνική σκηνή εμπλουτίζεται από με ένα καυτό σχήμα που απασχόλησε όσο λίγα τον διεθνή τύπο. Ο λόγος για τους Keep Shelly in Athens, οι οποίοι θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Οι Baby Guru, είναι ένα από τα ονόματα της χρονιάς που θα παρουσιάσουν τον δικό τους ήχο αλλά και οι Roosevelt, που είναι η "αποκάλυψη" για πολλούς, του φετινού c-o pop.

Τέλος, ο Dreamachinery από τη Θεσσαλονίκη, οι Vaso & Darko από τα Σκόπια αλλά και οι Darktom και George Adi θα εμφανιστούν στο Reworks. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το φεστιβάλ αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα παρουσίασης νέων και πρωτοπόρων Ελλήνων καλλιτεχνών που θα έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους στο κοινό της χώρας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/9 

Reworks Free Stage 

17:00 – 18:30 Christos Mavridis / Actor One (Kindisch, Greece)
18:30 – 20.00 Petran (Chicness, Greece)
20.00 – 21.30 Karreta (Moodirregular, Greece)
21.30 – 23.00 Jose Amba (Streetoutdoors, Greece)


ΣΑΒΒΑΤΟ 22/9

Reworks Atrium

Reworks opening set:
20:00 – 20:30 DreaMachinery Live (Greece)
20:45 - 22:15 Sebastien Tellier Live (Record Makers, France)
22:30 - 00:00 Nicolas Jaar Live (Clown&Sunset, US)

Reworks Warehouse

22:30 – 23:30 Viton (Playground, Greece)
23:30 - 01:15 Tennis (Life and Death, Italy)
01:15 – 03:00 Heidi (BBC Radio 1, Canada)
03.00 – 05.00 Tale Of Us (Life and Death, Italy)
05:00 – 07:00 Maceo Plex (Ellum, US)

Reworks Club 

23:30 – 01:00 George Adi (NON, Greece)
01:00 – 02:30 Nikola Gala (Rekids, Greece)
02:30 – 05:00 Pan-Pot (Mobilee, Germany)
05:00 – 07:00 Marcel Dettmann (Ostgut Ton, Germany)

Reworks Lab

00:00 – 01:15 AND.ID & B.A.N.D Live (Mobilee, Greece)
01:30 – 02:30 Keep Shelly in Athens Live (Planet Mu, Greece)
02:30 – 03:30 Baby Guru Live (Inner Ear, Greece)
03.30 – 04.30 Roosevelt Live (Greco - Roman, Germany)

Reworks Air Stage 

23:00 – 01:00 Vaso + Darko (Pollux, FYR)
01:00 – 03:00 Daniel Bortz (Suol, Germany)
03:00 – 04:30 Francesco Tristano Live (Infine, Luxembourg)
04:30 – 06:00 Stassy (Techno Taverna, Germany)
06:00 – end Ison / Actor One (Kindisch, Greece)


ΚΥΡΙΑΚΗ 23/9

Reworks presents the Resident Advisor Rooftop

16.00 – 19.00 Darktom (NON, Greece)
19.00 – 20.30 Benoit & Sergio Live (DFA, US)
20.30 – end Soul Clap (Wolf + Lamb, US)


Εισιτήρια // Την Παρασκευή το stage θα είναι προσιτό για όλο τον κόσμο χωρίς αντίτιμο, ενώ το Σάββατο η είσοδος στον Μύλο (Αγίου Γεωργίου 56) θα κοστίζει 30 ευρώ στο ταμείο, με 25 ευρώ στην προπώληση. Την Κυριακή, για την είσοδο στο The Met Hotel Rooftop έχουν τυπωθεί 300 εισιτήρια που τιμώνται προς 20 ευρώ, ενώ το εισιτήριο διημέρου (Σάββατο και Κυριακή) τιμάται προς 40 ευρώ. 


H γνώμη μας

Αν μας επιτρέπεται ένα διακριτικό σχόλιο πέρα από την παράθεση των ανωτέρω πληροφοριών, θα πούμε ότι από την μία είναι θετικό και σημαντικό το ότι υπάρχει ένα διεθνές φεστιβάλ από τα ελάχιστα που απέμειναν στην χώρα μας, ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, από την άλλη όμως το συγκεκριμένο φεστιβάλ παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία τρία χρόνια.

Παρά την δεδομένη κρίση, τις δυσχερείς συγκυρίες και το χαμηλότερο budget, πιστεύουμε θα μπορούσαν να εμφανίζονται περισσότεροι αξιόλογοι καλλιτέχνες, τόσο ξένοι όσο και κυριότερα εγχώριοι, ακόμη κι από την πόλη που φιλοξενεί την εκδήλωση. 

Γιατί το εν λόγω φεστιβάλ θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε περισσότερο κόσμο και περισσότερες διαφορετικές τάσεις και εκφάνσεις του σύγχρονου ήχου, και να αναδεικνύει νέους Έλληνες μουσικούς και μπάντες.

Την στιγμή μάλιστα που μία υπολογίσιμη μερίδα ανθρώπων στην πόλη και την χώρα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, βρίσκει το θάρρος κι έχει το ταλέντο και την ικανότητα να κοιτάξει μπροστά, να παρουσιάσει σύγχρονες και πρωτοπόρες παραγωγές αποσπώντας συχνά θετικές κριτικές από ξένα media και γνωρίζοντας ανταπόκριση και πέρα από τα σύνορα.

Αντ' αυτού λοιπόν, oι καλλιτέχνες αυτοί απουσιάζουν από το φετινό Reworks, το περσινό και το προπέρσινο... ενώ εξακολουθούμε να παρατηρούμε επί χρόνια την επανάληψη των ίδιων ονομάτων και μία στασιμότητα αναφορικά με τις μουσικές που παρουσιάζονται.

Ειδικά όταν το φεστιβάλ έχει για κεντρικό σύνθημα το We Define Our Future θα έπρεπε να έχει ως βασικό του στοιχείο την πρωτοπορία, καθώς και κάποιο ρίσκο το οποίο είναι προϋπόθεση για τον "ορισμό" του μέλλοντος. Ένα ρίσκο που οι διοργανωτές αποφεύγουν κατηγορηματικά να πάρουν, παίζοντας εκ του ασφαλούς με ήχους γνώριμους, αν όχι ξεπερασμένους σε πολλές περιπτώσεις...

Γιατί και στην ηλεκτρονική τάση που κυριαρχεί στο Reworks και αποκλείει σχεδόν οτιδήποτε άλλο, αυτήν του House και του Techno, ακόμη και αυτές λοιπόν οι σκηνές θα μπορούσαν να έχουν πιο σωστή και up-to-now εκπροσώπηση στο festival, καθώς οι σύγχρονες τάσεις στο dance στερέωμα έχουν γίνει πια συνώνυμες με τον πειραματισμό και το σπάσιμο των στεγανών ανάμεσα σε είδη και στυλ.

Ένα φεστιβάλ λοιπόν που θα έπρεπε να είναι καθόλα συνυφασμένο με την πρωτοπορία και τον μουσικό ριζοσπαστισμό δείχνει επί της ουσίας να φοβάται τη νεωτερικότητα και καταλήγει δυστυχώς να συγκαταλέγεται στους συντηριτικούς θεσμούς της πόλης...

No comments: