Thursday 10 January 2013

Plughead - Black Blessings mix


Το Black Βlessings είναι ένα jazz mix από τον Plughead για την εκπομπή, DJset series και σελίδα Nervous Tribe με κομμάτια παρμένα κυρίως από το τεράστιο κεφάλαιο της Μαύρης Μουσικής, την Spiritual Jazz της δεκαετίας του '70.

Οι λατρευτικές μουσικές δοξασίες της Αφρικής, συναντάνε την έντονη πολιτικοποίηση της τότε Αμερικής και την μάχη της Μαύρης Κοινότητας για ανεξαρτησία και ισότητα, δημιουργώντας έναν πολιτικό-λατρευτικό μύθο αντίστοιχο με εκείνον των μουσικών της Τζαμάικα. Πολιτική, επιστήμη, παράδοση, θρησκεία και ιστορία μπλέκονται μεταξύ τους μέσω της τέχνης σε μία προσπάθεια να οριστεί η Μαύρη Φυλή ως ολότητα με κοινές πολιτισμικές αναφορές και ρίζες.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις όλα τα παραπάνω για να εκτιμήσεις το περιεχόμενο του mix. Δεν θα αλλάξει το χρώμα του δέρματος όσες φορές και να το ακούσεις. Αυτό που δίνει το Black Blessings είναι μία αίσθηση δοξασίας, σαν να παίρνεις μέρος σε μία λατρευτική γιορτή, με την θρησκευτική έκσταση να παραμονεύει στην γωνία. 
«Θρησκευτική» όχι με την σημερινή στείρα εμπορευματοποιημένη έννοια, αλλά με την ελεύθερη και εξωστρεφή έκφραση της, σαν ένας jazz ύμνος για την νέα χρονιά. Παράλληλα με όλες τις εκκλησιαστικές χορωδίες που μπορεί να σου φέρνει το mix στο μυαλό, το πολιτικό μήνυμα παραμένει ηχηρό. 


Αντικαταστήστε λέξεις κλειδιά στο τελευταίο spoken word κομμάτι του mix με δικές μας, πιο γνώριμες λέξεις της ελληνικής πραγματικότητας κάντε τους απαραίτητους παραλληλισμούς και ξαφνικά το μήνυμα της Μαύρης Φυλής, γίνεται εξαιρετικά οικείο. 

download link:
http://www.sendspace.com/file/r1uja7

No comments: