Friday 4 January 2013

Top 10 Albums & EP's of 2012 / listed by margasv


Με κάποια σχετική καθυστέρηση λόγω διακοπών έρχεται η δικιά μου λίστα με τα καλύτερα albums του 2012, ή τα αγαπημένα μου καλύτερα αν προτιμάτε. 

Χωρίς πολλή σκέψη τα περισσότερα από τα παρακάτω είχαν δεδομένα κατοχυρώσει θέση στην χρυσή δεκάδα εδώ και μήνες... 



01. GOTH-TRAD - NEW EPOCH (Deep Medi Musik)




Τον θεωρώ μακράν τον καλύτερο ηλεκτρονικό δίσκο της χρονιάς... Εξαίσια παραγωγή, απίστευτη έμπνευση, δυναμικό και μελωδικό ταυτόχρονα από έναν παραγωγό που μας έχει συνηθίσει είναι η αλήθεια σε σπουδαίες παραγωγές και μόνο. Τώρα, και πάλι με την υπογραφή της Deep Medi Musik ο Ιάπωνας Τakeaki Maruyama aka Goth-Trad έδειξε τον δρόμο για την νέα εποχή που ανατέλλει... Ευτυχώς ήμασταν τυχεροί και τον είδαμε φέτος στην χώρα μας όπου και ακούσαμε live όλο το παραπάνω έπος.



02. GONJASUFI - MU.ZZ.LE. (Warp Records)




Εντάξει, νομίζω όλοι γουστάρουμε Gonjasufi και δικαίως. Ο άνθρωπος είναι μεγάλη μορφή, έχει το χάρισμα να δημιουργεί κατευθείαν μία επιβλητική μελαγχολική ατμόσφαιρα με τα πρώτα δευτερόλεπτα που ακούς την μουσική του. Βασικά εξωτερικεύει τα δικά του συναισθήματα και σκέψεις, όπως εδώ στο mini album που έβγαλε στην αρχή του χρόνου και ήταν συνεπές με την αστείρευτη δημιουργικότητα και το μοναδικό ταλέντο που τον χαρακτηρίζουν. Απόκοσμο, ψυχεδελικό και ταξιδιάρικο.



03. FILASTINE - LOOT (Jarring Effects / Muti Music)




Δισκάρα που περιλαμβάνει 13 μοναδικά κομμάτια, ετερογενή μεν με διαφορετικές μουσικές καταβολές, αλλά με την μαεστρία και την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του Filastine συνδιάζονται αριστοτεχνικά για ένα καταπληκτικό ηχητικό αποτέλεσμα. Ο δεινός Γάλλος παραγωγός μπλέκει στο Loot το αγαπημένο του hip hop, με πολλά folk και world's music στοιχεία αλλά και πολύ ηλεκτρονικούρα κι έτσι ακούει κανείς από dub, dubstep και hip hop μέχρι breakcore, jungle και dnb. 



04. MALA - MALA IN CUBA (Brownswood)




Για κάποιους πιθανόν αυτός να είναι ο δίσκος της χρονιάς... σίγουρα πάντως είναι από τα διαμάντια του 2012 και μια από τις πιο εμπορικές κυκλοφορίες του bass ήχου. Ο εκ των ηγετών της σκηνής από το 2005 και έπειτα, έκανε πράξη το project με τους κουβανέζικους ήχους από Κουβανούς μουσικούς ηχογραφημένους στην Κούβα και κυκλοφόρησε για λογαριασμό και του Havana Cultura το εξαιρετικό άλμπουμ στην Brownswood Recordings του σπουδαίου Gilles Peterson.



05. FULGEANCE - STEP THRU (RX:TX Records)




Ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, ο Pierre Troel από την πόλη Caen, ή αλλιώς Fulgeance, εξέφρασε και μέσα στο 2012 την ασυγκράτητη δημιουργικότητα που τον χαρακτηρίζει αυτά τα 5-6 χρόνια που κυκλοφορεί. Το φετινό αποκορύφωμα του Γάλλου παραγωγού ήταν σίγουρα το Step Thru, μία καθόλα ολοκληρωμένη προσωπική δουλειά, σύγχρονη όσο δεν πάει, cool, υδάτινο και καμουφλαρισμένο στο low club style που τον χαρακτηρίζει. Είναι must.



06. EPROM - METAHUMAN (Rwina Records)




Πάμε και στον Eprom από το San Francisco, o oποίος μετά από καμιά 10αριά EP's την τελευταία 6ετία κυκλοφόρησε επιτέλους το πρώτο του άλμπουμ. Άρα, αυτό από μόνο του κατευθείαν μπαίνει στα μουσικά γεγονότα της χρονιάς. Όταν δε ακούσεις τον δίσκο Metahuman συνειδητοποιείς εύκολα πιστεύω πως πρόκειται για κάτι εκπληκτικό, πιστό στον ήχο που μας έχει παρουσιάσει ο Eprom ως τώρα αλλά σαφώς εξελιγμένο. Ακόμη πιο εγκεφαλικό και πιο χορευτικό, σπασμένα synths, βαριά μπάσα, και ένας εκστασιαστικός φουτουρισμός να διαπνέει όλο το lp. 



07. LORN - ASK THE DUST (Ninja Tune)




O Lorn με το φετινό του άλμπουμ θεωρώ πως δικαιωματικά παίρνει μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς που πέρασε. Ο εκλεκτικός Αμερικάνος καλλιτέχνης, μέλος της Brainfeeder και της Ninja Tune επέλεξε την δεύτερη φέτος για να προσφέρει ορισμένες μεγαλειώδεις εμπνεύσεις του, όπως το επικό Ghost(s) ή τα Weigh Me Down και Dead Dogs. Η αποθέωση του glitch soul. 



08. CAPTAIN MURPHY - DUALITY (self released)




Φέτος είχαμε για αρκετούς μήνες να κάνουμε με αυτό το project και να ψαχνόμαστε προσπαθώντας να καταλάβουμε ποιος πραγματικά είναι ο Captain Murphy. Η αινιγματική αυτή φιγούρα έσκασε boom στα αγαπημένα μας και απασχόλησε τους πάντες σχεδόν στο δεύτερο εξάμηνο του '12. Hip hop, future jazz και ηλεκτρονικούρες ήταν οι παραγωγές του Flying Lotus κατά κύριο λόγο, όπως και οι πολύ όμορφες στιγμές του Jeremiah Jae. Σκοτεινά και βαριά vocals δίνουν στυλ στο Duality που εντυπωσίασε ακόμη και για το artwork του και το video mixtape clip.



09. BLOCKHEAD - INTERLUDES AFTER MIDNIGHT (Ninja Tune)




Από την μητρόπολη του κόσμου, την Νέα Υόρκη έρχεται ο ακούραστος James Anthony Simon, μέλος της Ninja Tune από το 2004 ακόμη, με πολλά releases όλα αυτά τα χρόνια και παραγωγές και σ' άλλα ονόματα όπως Aesop Rock για παράδειγμα. Φέτος είχαμε την τύχη να ακούσουμε το 5ο κατά σειρά προσωπικό του album που περιέλαβε πολλές κομματάρες, όπως Snapping Point, Creeps Crouchin', Panic in Funkytown κλπ στον γνώριμο ήχο του, electronic, instrumental, hip hop. 



10. FOUR TET - PINK (Text Records)




Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Κieran Hebden από μία τέτοια δεκάδα. Ο Λονδρέζος καλλιτέχνης, με όλο το βάρος και την αξία αυτής της ιδιότητας, έπειτα από 13-14 χρόνια στην μουσική παραγωγή συνεχίζει να μαγεύει, να πρωτοτυπεί και να κάνει τον κόσμο να ερωτεύεται με την μουσική του. Τechno, idm, house, experimental μπλέκονται στα 8 κομμάτια που απαρτίζουν τον δίσκο που έβγαλε ο Four Tet στο label που ίδρυσε ο ίδιος πριν λίγα χρόνια.



TOP 2012 EP's

01. Burial - Kindred (Hyperdub)
02. 2562 - Air Jordan (When In Doubt)
03. Om Unit - Aeolian (Civil Music)

04. Caracal - Isle Brevelle (Black Acre)
05. Moresounds - Breath Control (Cosmic Bridge)
06. Pangaea - Release (Hessle Audio)
07. Robot Koch - Cosmic Waves (Project Mooncircle)

08. Kromestar & Jay 5ive - Knowledge (Deep Medi)
09. Jacques Greene - Concealer (Vase)
10. Mono/Poly - Killer B's (self released)



Πολλές εξίσου καλές και πρωτότυπες κυκλοφορίες πάλεψαν για μια θέση στις παραπάνω δεκάδες όμως το δύσκολο του να ξεχωρίσεις κάποια μόνο είναι ευνόητο. Τέλος το 2012, ας ελπίσουμε σε ακόμη καλύτερη και δημιουργικότερη νέα χρονιά! 

No comments: