Monday 4 March 2013

*new Jahtari EP's from Monkey Marc and Tapes


Το πρωτοπόρο digital dub label των Jahtari επιστρέφει λίγους μήνες μετά τις τελευταίες του εξαιρετικές κυκλοφορίες και κάνει ντεμπούτο στο 2013 με δύο νέα υπέροχα 12ιντσα που διατίθενται από την περασμένη εβδομάδα.

Ας πάρουμε πρώτα τον Monkey Marc, τον καλύτερο ίσως Αυστραλιανό καλλιτέχνη της dub και bass σκηνής τον οποίο έχουμε γνωρίσει τόσο από προηγούμενες συνεργασίες του με τους Jahtari, όπως στο τελευταίο Jahtarian Dubbers Compilation vol.3 με το κομμάτι του Rudebwoy Dub ή την δουλειά του με την Soom T στην Renegade Masters, όσο και από μεγάλες διεθνείς συνεργασίες του, όπως αυτήν με τον Roots Manuva στο πρόσφατο άλμπουμ του 4everevolution. Bέβαια ο ίδιος είχε εμπλακεί νωρίτερα σε διάφορα σχήματα που δημιούργησε ή όχι ο ίδιος, dub ή hip hop, συνήθως με κάποια πολιτική χροιά.

Σήμερα, ακούμε με τεράστιο ενδιαφέρον την κυκλοφορία Monkey Marc vs The Planet Smashers, σίγουρα ένα από τα καλύτερα releases του είδους που έπεσε στα χέρια μας τους τελευταίους μήνες. Το 12ιντσο αυτό περιλαμβάνει 6 εξαιρετικές καθαρόαιμες dub παραγωγές, μελωδικές, βαθιές, υπέροχες.

Αρχικά, ίσως το καλύτερο κομμάτι είναι το εναρκτήριο 303, με ωραίο ρυθμό σε βάζει άνετα στην φάση του υπόλοιπου EP που ακολουθεί. Πιο σκοτεινό το Dark Days, με το A side να κλείνει το πολύ όμορφο Change Is Gonna Come. Aπό τα δυνατά κομμάτια σαφώς είναι και το Whoe Goes There Dub προερχόμενο από την original version του Roots Manuva στο τελευταίο του άλμπουμ. 5ο κομμάτι το Destruction Dub πιο χαοτικό, με περισσότερους ήχους να αναμιγνύονται, ενώ κλείνει η κυκλοφορία με το Qwest Dub, το μόνο κομμάτι που λες κατευθείαν Jahtari sound καθώς ταιριάζει απόλυτα με τον μέχρι σήμερα γνωστό χαρακτηριστικό ήχο του label.

H δεύτερη καινούρια κυκλοφορία των Jahtari είναι η νέα δουλειά του Λονδρέζου παραγωγού Tapes o oποίος επιστρέφει δισκογραφικά στην εταιρεία λίγα χρόνια μετά το πρώτο του 12ιντσο Ηissing Theatricals EP, αν και έπειτα συμμετείχε με κομμάτια του στα Jahtarian Dubbers vol.2 και vol.3.



To δεύτερο προσωπικό του EP λοιπόν στο συγκεκριμένο label τιτλοφορείται ως Where Is The Time, και περιλαμβάνει 4 αυτοτελείς παραγωγές, εξίσου ωραίες και αξιόλογες, με χρήση περισσότερου μπάσσου σε σχέση με αυτές του παραπάνω release.

Ιδανικό ξεκίνημα με το ομώνυμο κομμάτι Where Is The Time, σχετικά αργόσυρτο, με ωραία μελωδία και συνοδεία μπάσσου για μια κάπως ατμοσφαιρική μεγαλοπρέπεια. Συνέχεια δίνει το πιο γρήγορο Pursian Pulse Width, ανατολίτικο 8-μπιτο, ενώ τα δύο επόμενα tracks προέρχονται από παλαιότερο υλικό του Tapes. Αρχικά το Οld Pan Sound σε επιμηκυμένο νέο mix με τον Vernon Maytone, με ωραία vocals και σαφώς πιο χαρούμενη και χορευτική διάθεση, με το κλείσιμο του δισκακίου να έρχεται στο πολύ ωραίο τέταρτο κομμάτι Pipe Cleaner, βαθιά dub όπως την αγαπάμε. 

Αυτές είναι οι δύο νέες Jahtari κυκλοφορίες τις οποίες αρκετοί από εσάς έχετε ήδη γνωρίσει μέσα από εκπομπές στον Paranoise Radio, πολύ πριν βγουν στην δημοσιότητα και σε κυκλοφορία. enjoy 'em! 

No comments: